PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Most már tényleg csak egy gondolatot ehhez, én sem akarom nyújtani a vitát, beszéljünk a polgári törvénykönyv más könyveiről is, ne csak a családjogiról. De egy egyszerű logikai gondolatmenet a jogi okfejtések után:

Ugye, elhangzott, Lábady professzor úgy érvel, hogy az együtt élő élettársak két nemet mondanak a házasságra, vagy egy igent és egy nemet, mert olyan eset is előfordul az élettársak esetében, nem kevés, hogy van egy nem és van egy igen is a két szavazat között. Na most, ha két nemet mondanak, és szeretnének jogi értelemben is családdá válni, ahhoz nem a Ptk. kell, hanem közös gyereket kell vállalni. Ez az egyik lehetőség. Ehhez nem a polgári törvénykönyv kell, hanem, ha másként nem megy, egy Káma Szútra vagy A szürke ötven árnyalata, vagy mi az az új divatkönyv; tehát nem a Ptk. Ha pedig házasságot kötnek, megint csak nem a Ptk., hanem az anyakönyvvezető. (Derültség.)

Ha egy nemet és egy igent mondanak, és mégis szeretnének családdá válni, ez a következő eset, akkor meggyőzi egyik a másikat. De ha két nemet mondanak, visszatérünk az előzőre. Vagy ha két igent mondanak, ott házasságot kötnek vagy közös gyermeket vállalnak. Tehát mindenképpen ott kötünk ki, hogy ha két nemet mondanak, akkor élettársakká nyilvánítják magukat, és jogi értelemben, a családvédelmi törvény értelmében ez nem számít családnak. Családnak számít a házastársi és a leszármazotti kapcsolat, örökbefogadás és a gyámság.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage