DR. IPKOVICH GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, itt a vita egy dolog körül forog: annak a helyzetnek a megváltozásán vitatkozunk, ami a kezdeti, úgynevezett áldott állapotból a mai napi változást jellemzi.

Úgy indult ez a vita, hogy van egy kormány által támogatott egységes polgári jogi törvénykönyv, amelyet a Fidesz támogat - úgy tudtuk akkor, hogy a kereszténydemokraták is támogatnak -, és mi meg úgy döntöttünk, hogy túltesszük magunkat azokon a vélt vagy valós sérelmeken, amelyek a korábbi polgári törvénykönyv elfogadásával, hatályba léptetésével adódtak, és arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy akceptálunk egy koherens, egységes jogszabálytervezetet, amit a tudomány dolgozott ki, és nagy valószínűséggel, miután az összes lényeges politikai erő támogatja ebben a Házban, várhatóan túl fogja élni a ciklust, és várhatóan hosszú távra iránymutatást ad a polgári jogászok számára. Ez a helyzet változott meg most, és úgy veszem észre Papcsák képviselőtársamtól, hogy gyökeresen változott meg ez a helyzet, és kicsit talán ezt a zavart és ezt a vitát ez is jellemzi.

Úgy látjuk, hogy megdőlt az a feltételezésünk, hogy egy koherens, egységes törvényt kisebb módosításokkal el tudunk fogadni. Most már úgy tűnik, hogy szerkezeti változások állnak be ebben a jogszabálytervezetben, és megmondom őszintén, a zavart nálunk ez okozza. Hiszen ha a Szocialista Párt túltéve magát a korábbi eseményeken, támogat és nagyjából-egészében elfogadhatónak tart egy tervezetet, ez a mostani vita gyökeres változást idéz elő ebben a helyzetben. Így csak csatlakozni tudok Steiner képviselőtársam szavaihoz: itt nem igazán az élettársi viszony apró-cseprő dolgain megy az egész dolog, hanem azon a felfogáson, ami itt most már világossá kezd válni ebben a vitában, és azt hiszem, ez lesz az a töréspont, ami... (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Majd a következőben folytatom, köszönöm.

(21.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage