DR. STEINER PÁL (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Több módosító indítványt előterjesztettünk, egyrészt a támogatói kirendelés bevezetésével kapcsolatosan, másrészt a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatosan, itt az ügycsoportokra vonatkozó szabályozással, illetőleg ezek keretszabályainak a megadásával.

Szeretném jelezni a tisztelt Országgyűlésnek, hogy ezeket a módosító indítványokat minden esetben azokkal az érdekvédelmi szervezetekkel konzultálva tettük meg, amelyek több szövegszerű javaslatot is megfogalmaztak számunkra. Ebben különös tekintettel jeleníteném meg az Értelmi Fogyatékosok Országos Szövetségének a javaslatait, amelyek kapcsán elsődlegesen a támogatói intézmény bevezetését forszírozta rendkívüli módon ez az érdekvédelmi szervezet. Azt gondolom, hogy szerintünk igazuk is van, hisz előfordulnak olyan élethelyzetek számos esetben, amikor egy támogató kirendelésére szükség van. Ezért még egyszer kérem a többséget, hogy méltányolja ezeknek az intézményeknek a bevezetését.

Végezetül, miután az időkeretünk lassan elfogy, visszatérve arra a nagy vitára, amely tulajdonképpen az egész részletes vitát eluralta, egy nagyon egyszerű életbeli jelenséget szeretnék önöknek elmondani, és elsősorban a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőinek. Bizony számos olyan család van ma Magyarországon - és én ebben semmiféle problémát nem látok -, amikor a nagyszülők egyházi esküvőt kötöttek, a szülők polgári esküvőt kötöttek, és a gyermekük meg élettársi kapcsolatban él, adott esetben teljesen önkéntes alapon, mindenfajta külön nyilvántartás nélkül, és mégis születik egy szép unokájuk, és nagy boldogságban élnek együtt. Azt gondolom, hogy ők család, és ezért még egyszer gondolom, hogy mérlegeljék, hogy a családi könyvben van helyük a családoknak.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

(23.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage