DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Már csak néhány gondolatot szeretnék felvetni. Először is: a katasztrófavédelmi rendszer átalakítása nélkül, ha önkormányzati marad az összes tűzoltóság, az összes önkormányzati tűzoltóság külön irányítás alá kerül, ezt az eredményt nem lehetett volna elérni, tehát egyértelmű. (Tóbiás József: Pedig sokkal jobb lett volna!)

A második ilyen kérdés, hogy a 2006-ot és a 2013-at vetették össze. Kérem szépen, nem lehet összevetni. Az egyik egy lokális probléma volt, a másik az, hogy az egyikben öt ember az életét vesztette, a másiknál meg senki, és úgy gondolom, hogy az egész országra kiterjedő katasztrófahelyzetet így meg lehetett oldani, ahhoz nélkülözhetetlen volt a katasztrófavédelem átszervezése.

Itt kétségbe vonták, hogy én csak SMS-ben voltam a helyemen. Miután kiadtam az utasításokat, megnéztem azt is, hogy ezeket hogyan sikerül végrehajtani. Az egyik legnagyobb viharban ott voltam, lapátolt egy önkéntes, és a gépjárművéből kiszállt egy ember és megkérdezte: én már hat órája itt vagyok, mit csináltok ti? Ekkor a lapátjára támaszkodott, és azt mondta: én közel 100 kilométerről önként jöttem ide azért, hogy ássak, hogy te kijuthass innen. Én megkérdezem: itt a jelenlévők között meg az opponálók között kik voltak azok, akik odajöttek, ástak, hogy a többiek kijuthassanak?

Köszönöm szépen. (Moraj az MSZP soraiban. - Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage