DR. SZÓCSKA MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha a kérdését én egy rövid mondatban össze szeretném foglalni, ön azt mondja, hogy nincs elég vér, én pedig azt mondom, hogy de van.

A különbség a kettőnk között annyi, hogy szerintem ön nem vette a fáradságot, hogy az Országos Vérellátónak a vezetőjével tisztázza a számokat, amelyeket idéz, mert én bizonyítékok, evidenciák alapján tudom mondani, hogy van elég véradó és van elég vér. A 405 ezer fő véradó valószínűleg itt csúszik el, hiszen a hazai véradók száma nyilvántartásaink alapján mindig is 250 ezer fő körül volt, és az ettől a 250 ezer véradótól több ízben levett teljes vér adásából gyűlik össze az a 430-440 ezer egység vér, amire az országnak szüksége van.

Az elismerésről is beszéljünk: ha máskor nem tudnánk beszélni a véradókkal, akkor az évi rendszerességgel adott kitüntetések alkalmával közvetlenül megkapnánk a visszajelzéseket tőlük. Én azt tudom mondani, hogy az alapfeltétele a véradásnak az, hogy mindenütt csak egészséges életmódot folytató, aktív emberektől vegyük a vért, tekintettel arra az alapelvre, mely szerint a vért a későbbiekben megkapó beteg állapotát ez várhatóan javítja. A világon mindenütt törekszenek arra, hogy ez térítésmentes legyen, és kvázi mozgalmi alapon történjen.

Azt tudom mondani, hogy ha vannak is zavarok időről időre a véradók mozgósításában, de általában kimondható, hogy Magyarországon vérbiztonság van, tehát tisztelettel kérem, hogy a vérellátónál közvetlenül tájékozódjon, mert azt hiszem, ez a téves alapinformáció volt az, ami erre a kérdésre motiválta.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage