DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök, hogy eltért az írásban benyújtott változattól, mert kérdésében eredetileg csak a szerződéses katonák illetménye után érdeklődött, és furcsálltam nagyon, hogy miért kívánja a hivatásosokkal ilyen módon szembeállítani. Örülök, hogy most kiegészítette a hivatásosokra vonatkozó kérdéssel is.

De hogy kérdésére válaszoljak, azzal kezdeném, hogy a Magyar Honvédség önálló, és képes az ország védelmére. A Magyar Honvédség hazánk és állampolgáraink biztonságának garantálására is kész és képes akár háborúban, akár békében. Példaként megemlíthetjük a honvédség eszközeinek bevetését és honvédeink kifogástalan helytállását akár a korábbi árvíz- vagy vörösiszap-katasztrófákban, de természetesen megköszönöm önnek azt, hogy megemlítette a hét végén tanúsított emberfeletti és kiemelkedő helytállást, amit ezúton magam is szeretnék megköszönni és elismerésemet kifejezni valamennyi, a védekezésbe bevont honvédnek.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Hadd hívjam fel figyelmét példaként a Magyar Honvédség Közép-Európában szinte egyedülálló országvédelmi képességére, a Gripenekre. Ezek a negyedik generációs harci repülők a XXI. század igényeinek mindenben megfelelve tökéletesen képesek biztosítani hazánk légterét. Szlovéniát például meggyőzték védelmi képességeink olyannyira, hogy hónapok vagy talán csak hetek kérdése, és a Magyar Honvédség látja el nemcsak hazánk légterének védelmét, hanem a jövőben részt fogunk venni Szlovénia légtérvédelmében is. Meg kell említenünk, hogy ugyanezekkel a gépekkel, ugyanezzel a képességgel 2015-ben részt fogunk venni a balti államok, Észtország, Lettország, Litvánia légterének felügyeletében is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Igazolja-e jobban bármi is haderőnk képességeit, mint az, ha egy másik állam teszi le a mi kezünkbe saját lakosságának, saját területének védelmét?

Tisztelt Képviselőtársam! Ejtsünk néhány szót a missziós szerepvállalásról is. Sokadszor mondom el, hogy pontosan az ön által is megkérdőjelezett katonai képességeinket ismeri el a teljes nemzetközi közösség azzal, hogy a nemzetközi biztonság fenntartása szempontjából is igen jelentős, gyakran életbevágó feladatok végrehajtására kérik fel hazánkat. Ilyen pillanatnyilag például a kabuli nemzetközi repülőtér védelme. Ezzel egyben honvédeink máshol és máskor meg nem szerezhető, akár harci tapasztalatokra is szert tesznek, amikre szükség esetén a haza fegyveres védelmében is bármikor építhetünk. És nehogy félreértés essék, katonáinkat nem küldjük a külföldi szolgálatteljesítésre, hanem honvédeink önként jelentkeznek a missziós feladatokra, hiszen az így megszerezhető tapasztalatok segítik őket katonai előmenetelükben, illetve a Magyar Honvédség jelentős és arányos anyagi elismerésben is részesíti missziós szolgálataikat.

Ami a katonai illetményrendszert illeti, most már kibővítve az írásos kérdését a hivatásosokat is érintő részével, fontos elmondani, hogy az elmúlt évek adóügyi döntései, az egykulcsos adó, a szuperbruttó kivezetése kedvezően befolyásolta a katonák nettó illetményét. Akiknél pedig nem volt kedvező adóváltozás, ott kompenzációval szinten tartottuk az illetményeket. Ezen túl számos olyan juttatásban is részesülnek a katonák, amely a közszolgálat egyéb ágában nincsen.

Összességében, az egységes közszolgálati életpályamodell (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) fog megoldást nyújtani az ön által felvetett reális problémára (Az elnök ismét csenget.), ennek kidolgozása a végső szakaszában van, és hamarosan a kormány elé kerül.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage