DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt hosszú hétvége viharos időjárása az energiaellátásban is komoly gondokat okozott. A minisztérium egyébként folyamatosan figyelemmel kísérte az eseményeket, folyamatos volt a kapcsolatunk a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. Ahogy ön is említtette, a kiesések egy részét sikerült helyreállítani. Egy részén most is dolgoznak, de a korrektség kedvéért el kell mondanom, hogy van néhány hely, amelynek a javítása hosszabb időt vesz igénybe. Ez azonban reményeink szerint a lakossági fogyasztókat nem fogja érinteni.

Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, hogy az ön kérdésének megválaszolásánál különbséget kell tennünk két dolog között. Az egyik, hogy mi okozta a károkat. Nyilvánvalóan egy rendkívül szélsőséges, előre nehezen felmérhető időjárás, amelynek kivédésére gyakorlatilag és fizikailag nincs lehetőség. A másik, hogy a keletkezett károk elhárítására mennyire voltak a szolgáltatók felkészülve. Az általános ágazati szabályozás alapvető szakmai szabályokkal védi a fogyasztókat, ennek betartását az energiafelügyelet folyamatosan ellenőrzi, és az ezeket elmulasztó szolgáltatókat pedig - és itt hozzá kell tennem, hogy a szélsőséges és elháríthatatlan időjárási események kivételével - kötbérfizetési kötelezettség terheli.

(15.20)

A kérdés második fele az, hogy a szolgáltatók a profitmaximálás érdekében mennyire áldozzák fel a készenléti helyzetüket, mennyire rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyek ilyen nagy károk rövid elhárítására is lehetőséget adnak.

Ha megengedik, ezt majd folytatom.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage