TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az általános vita úgy fejeződött be, hogy abban bíztam és azt reméltem, hogy miután az ellenzéki pártok a törvényjavaslat alapvető céljával egyetértettek, viszont a tartalmával nem, azt a reményemet fejeztem ki, hogy a módosító javaslatok által megismerhetjük majd azt az eszközt és azt a módszert, amivel az a cél, hogy a közfoglalkoztatásból egy olyan szociális szövetkezeti rendszer jöjjön létre, ahol azok a közfoglalkoztatottak, akik munkatapasztalatukat felhasználva, az államtól kapott eszközöket, anyagokat, állatokat felhasználva tovább gyarapítsák vagyonukat, és a vagyongyarapodásból kezdjék el magukat és családjukat eltartani, ezzel alapvetően mindenki egyetértett.

De ahogy a törvényjavaslatban meg van fogalmazva, kifejtették az általános vitában, hogy sajnos ezzel nem értenek egyet. Bíztam benne, hogy majd a módosító javaslatokból megismerhetjük, hogy ezt a célt hogyan lehet másképpen elérni. Na, ez nem sikerült, hiszen a Jobbik nem is nyújtott be módosító javaslatot. Ezt úgy veszem, hogy akár meg is szavazhatják a törvényjavaslatot, hiszen gondolom, végül is rájöttek, hogy ezzel egyet lehet érteni.

A Szocialista Párt valóban hat módosító javaslatot adott be. Abból összesen négy kivesz a törvényjavaslatból, amit ha egyébként megszavaznánk, akkor teljesen értelmetlen lenne az eredeti szociális szövetkezeti szabályozás. Ami viszont roppant érdekes, hogy magával a szociális szövetkezet létrejöttével kapcsolatosan nem vesz el a jogszabályokból a Szocialista Párt sem, tehát ezt én úgy veszem, hogy az alap-törvényjavaslatot támogatja. Van két módosító javaslata, az pedig értelmetlen - ezt a bizottságban, gondolom, az előterjesztő képviselője elmondta -, hiszen a két módosítás nélkül is az eredeti célt, amit szeretne a módosító javaslat benyújtója, el lehet érni, tehát hogy a pénzben kifizetés szabályait az alapszabály így is tartalmazhatja, azt nem kell külön a törvényben nevesíteni.

A másik kizáró rendelkezés szándéka ugyan jó, de a módosító javaslat megfogalmazása sajnos jogértelmezési gondokat jelenthet, például az új tag belépése esetén ez a kedvezmény igénybe vehető-e, tehát ezért nem támogatható ez a módosító javaslat.

Még egyszer hangsúlyozom, semmilyen más új alternatíva, elképzelés nem domborodik ki az ellenzéki módosító javaslatokból.

Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy elfogadva tehát azt a célkitűzést, amit a kormány ezzel az előterjesztéssel szeretne megvalósítani, hogy a 300 ezer közfoglalkoztatottból igenis vannak olyan alkalmazottak, akik felhasználva az ott megszerzett tapasztalatokat, azt tovább hasznosítsák, most már saját kis közösségükben, saját maguk céljára ezt a lehetőséget megteremtsük, ezzel alapvetően egyetértek, ezért kérem, hogy a törvényjavaslatot a zárószavazáskor is támogassák.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage