DR. KUPPER ANDRÁS, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága a T/11284. számon benyújtott, a helyi és körzeti televíziók digitális átállásának biztosítása érdekében szükséges és egyes hírközléssel összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot megtárgyalta, és azt 15:2 arányban általános vitára alkalmasnak találta. Ennek indokairól és a törvényjavaslat részleteiről a Fidesz felszólalójaként kívánok pár szót szólni.

Tisztelt Ház! Körülbelül 50-60 évvel ezelőtt indult el a televíziózás Magyarországon. A sugárzás a kezdetektől fogva analóg módon, földfelszíni műsorszórással történt, azonban a technika fejlődése lehetővé teszi, hogy az elavult módszereket korszerűbbek váltsák fel. Az Európai Parlament és a Tanács 2012 márciusában kelt határozatának megfelelően már tavaly megkezdődött hazánkban a digitális átállás folyamata. Amellett, hogy az átállással európai uniós kötelezettségünket teljesítjük, fel kellett ismernünk, hogy a folyamat valódi korszakváltást eredményez a televíziózásban. A legmodernebb technológiáknak köszönhetően kiváló képi és hangminőségben több ingyenes csatornát foghatnak a televíziónézők.

(9.20)

A digitális átállás körülbelül 400 ezer háztartást érint Magyarországon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság annak érdekében, hogy megkönnyítse az átállás folyamatát, a szociálisan rászorulók számára biztosítja a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosításához szükséges eszközök beszerzését, sőt azok beszerelését is.

A digitális átállás számtalan előnnyel jár tehát a nézők számára, ugyanakkor fontosnak tartom megemlíteni az Európai Parlament és a Tanács mobilrádiótelefon-piacon a mobilinternet-lefedettség növelésére alkalmas frekvenciakészlet hasznosításáról szóló úgynevezett rádióspektrum-politikai program létrehozásáról szóló 243/2012. EU-határozatát is. A digitális átállással keletkező frekvenciakészlet hasznosításával az Európai Unió tagállamai megfelelően tudják élénkíteni a gazdasági versenyt. Az említett határozat rendelkezéseit az elektronikus hírközlésről szóló törvény már átvette, de nem teljeskörűen, ezért e szabályok kiegészítésére volt szükség.

A digitális átállással kapcsolatban számomra az egyik legfontosabb pont a helyi és a körzeti televíziók átállásának kérdése volt. Ezek többnyire önkormányzati támogatással, analóg műsorszolgáltatással működnek. Ugyan a lakosság elenyésző százaléka nézi rendszeresen ezeket a csatornákat, mégis biztosítják a helyi nyilvánosságot, és az információk legfőbb forrását jelentik a ritkábban lakott településeken. Az már a folyamat elején kiderült, hogy a helyi és körzeti televíziók nem eléggé tőkeerősek, így az átálláshoz szükséges technikai berendezéseket számukra beszerezni meglehetősen nagy feladatot, kihívást jelent...

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage