NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Turi-Kovács Béla! Ami az alkalmatlanok elindulását illeti, én azt gondolom, meg kellett volna fogadniuk a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak azt a javaslatát, hogy például az írni-olvasni nem tudó személyeket, tehát az elemi alapfokú iskolai végzettséggel sem rendelkező személyeket zárjuk ki a választók köréből, ezáltal tulajdonképpen választhatók sem lennének. Kár, hogy ezt nem fogadták meg, mert ez is a demokrácia működését akadályozza, hogy nemcsak hogy mindenkinek egyenlő szavazata van, ezen azért nehéz teljesen igazságosan segíteni, de azért az, hogy írni-olvasni nem tudó személyek is választhatnak - sok esetben, tudjuk jól, hogy egy sörért megteszik ezt -, semmiképp sem célravezető.

Én azt gondolom, hogy másrészt a ló túlsó oldalára estek. Szép dolog az, hogy megnyitják a kaput minden jelölt előtt, de valójában korábban egészen mást fogalmaztak meg. Tehát eléggé szembefordultak a saját maguk javaslatával, eléggé elvtelenül, nem beszélve arról, hogy a programjukban erről szó nem volt, tehát eléggé zsákbamacskát árultak a választóknak. Korábban megpróbálták ellehetetleníteni minden konkurens szervezet indulását, láthattuk, hogy például még a korábbi rendszerben is, ami enyhébb volt az önök elképzelésénél, egy LMP méretű pártnak, amely nem a szívem csücske, de azért akkor még volt társadalmi támogatottsága, láthattuk, hogy be is jutottak az Országgyűlésbe, annak ellenére, hogy az ország egyharmadában nem is lehetett rájuk szavazni, hiába volt egy komoly társadalmi támogatottságuk. Azt gondolom, hogy a demokráciában nem helyes az, hogy rajtvonalhoz sem állhat az, akinek egyébként érdemi, komoly támogatottsága van.

Másrészt most a ló túlsó oldalára azzal esnek, hogy fű-fa elindulhat, mindenkit felsorakoztatnak a kormánypártokkal szemben, tehát van a kormányoldal, a kormányjelölt, és aki ezzel nem ért egyet, aki valami új világot képzel el, aki ellenzéki, azt próbálják szétaprózni, és legyen húsz jelölt, mert körülbelül ez várható adott esetben egy-egy választókerületben. Én azt gondolom, hogy ez nem helyes, és nem egy korrekt hozzáállás. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage