SCHÖN PÉTER (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát a javaslat azt próbálja szabályozni, hogy az Állami Számvevőszék honlapján jelentessék meg a kommunikációs és a többi szerződéssel kapcsolatban az árlistát azok a szervezetek, amelyek a pártok részére ezt nyújtják, viszont ez pont egy olyan javaslat egyébként, amelytől, ha itt lenne Nyikos képviselőtársam, ő biztos, hogy sikítva kirohanna a teremből, ugyanis ez aztán már tényleg a teljes félreértelmezése az Állami Számvevőszék szerepének.

Tehát ez igazából úgy néz ki, hogy az Állami Számvevőszék honlapját átalakítanánk egy ajánlattételi és reklámoldallá, ahol minden szervezet, amely azt szeretné, hogy pártokra támogatást kapjon, oda beküldené az árajánlatát, és több száz cég több száz ajánlata versengene az Állami Számvevőszék honlapján. Teljesen ellehetetlenülne egyébként a Számvevőszék normális működése, ha ezzel kellene neki foglalkoznia, hogy a cégek által benyújtott árlistákat digitalizálja adott esetben, valamilyen szinten ellenőrizze, hiszen a saját honlapjára kerül fel, tehát ezzel kapcsolatban ad mögé egy garanciát, és utána az alapján költenének a pártok. Aztán a végén még logikusan felvetődik, hogy akkor az Állami Számvevőszék ezt ellenőrzi is, ami viszont az ÁSZ jelenlegi felépítése, struktúrája és emberállománya alapján egy túlzó elvárás.

A 29. ajánlási pontban egyébként szintén ehhez kapcsolódóan javasoltuk módosítani azt, hogy a választásra fordított teljes összeg felhasználását ellenőrizze az ÁSZ, tehát ne csak az egymillió forintos keretösszeget. Ezzel kapcsolatban az alkotmányügyi bizottság ülésén Répássy államtitkár úr elmondta, hogy ez tényleg egy fontos, érdekes kérdés, hogy a független jelöltet ki ellenőrzi, mert a jelenlegi javaslattal kapcsolatban erre a kérdésre nem gondoltak. De biztatom az államtitkár urat, hogy ha már a módosító javaslatunkat nem támogatta, akkor akár ön, akár az alkotmányügyi bizottság, akár bármelyik, ezt a javaslatot tárgyaló bizottság, például a költségvetési bizottság képviselője által nyújtson be kapcsolódó módosító javaslatot, és akkor ezt tudják rendezni, és nem lesz a jövőben az a rendezetlen helyzet, hogy a független jelölteket csak egymillió forintig számoltatják el, míg a párthoz kötődő jelölteket ötmillió forint erejéig számoltatják el körzetenként. Magyarán, itt is felállna egy meglehetősen visszás és indokolatlan megkülönböztetés jelölt és jelölt között, miközben a törvényjavaslat eredeti szándéka szerint elvileg az lenne a cél, hogy demokratizálja a választásokon való indulást, és megfelelően szabályozott elszámolási szabályokat hozzon létre.

Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage