GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Kovács Zoltán képviselőtársam azt mondja, hogy a testületek kinevezik a jegyzőket. Én úgy tudom, a polgármester, de megegyezhetünk ebben is, ha ön úgy gondolja, hogy így van, bár hozzáteszem, legjobb ismereteim szerint a polgármester nevezi ki a jegyzőket. Nem is ez a lényeg, amiből le akarok bármit is vezetni, csak azért mondtam mindezt, mert amikor ön a lehetőségekről beszél, akkor én nagyon nyugodt lelkülettel hozzáteszem a kockázati tényezők kérdéskörét is.

Minden lehetőség kockázati tényezőkkel is párosul. A létező közigazgatási gyakorlatot hitem szerint nem sok minden pótolhatja. A megszerzett elméleti tudás ilyen értelemben szerintem nem adhat felmentést a közigazgatási gyakorlat léte alól.

Ami talán még a számszaki pontosításokat érinti, ismert a korábbi időszakból a körjegyzőségek fogalma és sok minden más, azzal tehát teljesen tisztában vagyunk mindnyájan, hogy nyilván nem 3200 jegyzőről, aljegyzőről beszélünk, de nem néhány százról. Ez a néhány száz az ezerhez közelebb van, mint a néhány száz. Csak azért mondom, hogy ahhoz viszonyítva az a hat plusz néhány tíz elenyésző nagyságrendet képvisel.

Nem véletlenszerű tehát, hogy mi azt forszírozzuk, hogy ne következzen be olyan változás, ami bizonyos értelemben a közigazgatásban dolgozók szakmai színvonalának esetleges továbbgyengülésével párosulhat. Azt gondoljuk, hogy nagyon fontos az, hogy a közigazgatásban egyrészt szakmailag hozzáértő, másrészt közigazgatási tapasztalattal bíró emberek viseljék a jegyzői és az aljegyzői titulusokat, tisztségeket.

Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage