SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt a kérdéseire válaszolok, engedje meg, képviselő úr, hogy miután a feledékenység nagy úr, és sokan elfelejtik azokat a lépéseket, illetve mondatokat, amelyeket az előző kormány tagjai, szocialista képviselők, jelenlegi szocialista vagy baloldali képviselők mondtak, egy idézetet hadd mondjak önnek el Szűcs Erikától, aki jelenleg is támogatója és a múltban is támogatója volt Gyurcsány Ferencnek: "Egyébként a rokkantság megállapítása helyett a munkavégző képesség és a foglalkoztatás helyreállítása európai trend, amit nem csupán a gazdaság igényei, hanem mindannyiunk napi tapasztalatai is visszaigazolnak, hogy mi is a társadalom valós elvárása a több mint 400 ezer munkaképes korú rokkantnyugdíjas esetén. Ez az elvárás világos, aki munkaképes, az dolgozhasson és dolgozzon is."

Tisztelt Képviselő Úr! A szavakat tettek nem követték az előző kormány részéről, de nemcsak hogy nem követték, hanem most, amikor átalakítottuk a rendszert - amelynek a pontos számairól néhány percen belül beszámolok önnek -, még mindig támadják az átalakítást, most is támadják azokat az embereket, akik ilyen területen dolgoznak, mind a cégeket, mind pedig az egész támogatási rendszert.

Tisztelt Képviselő Úr! Az előző korszak rendszere átláthatatlan, igazságtalan és hozzáteszem, fenntarthatatlan volt, fenntarthatatlan, mert annyi pénzt tettek bele a rendszerbe, amely messze nem jött ki a támogatási rendszer, az egyes emberek támogatási területén. Éppen ezért öt területen változtattunk. Az első terület: új minősítési, szakigazgatási és foglalkoztatási rendszert építettünk ki; a második: bevezettük a rehabilitációs kártyát; a harmadik: kidolgoztuk az egységes pályázati, támogatási rendszert a magukat akkreditált cégeknek; a negyedik: az ágazati civil szervezeteknek jól átlátható és minden évben megjelenő pályázatot írunk ki; az ötödik: bevezettük a tranzitfoglalkoztatást, ami mindenképp azt szolgálja, hogy mindazok, akik ezen a területen dolgoznak, továbbmehessenek akár a nyílt munkaerőpiacra, ne ragadjanak folyton abba a támogatási rendszerbe, amely egyébként ilyen szempontból - még egyszer hangsúlyozom - fenntarthatatlan volt.

Az eredményt a számok igazolják, amelyek magukért beszélnek. Az átalakítás előtti támogatott foglalkoztatás létszáma kerekítve 43 500 fő volt az elmúlt időszakban, ebből bértámogatott 11 500 fő, költségtámogatás és költségkompenzáció 24 ezer fő, szociális foglalkoztatással pedig 8 ezer főt foglalkoztattak. Az átalakítást követően pedig 57 ezer főre emelkedett a támogatott munkahelyek és foglalkoztatottak száma. Rehabilitációs kártyával, ami talán az egyik legnagyobb ugrás, a júniusi adatok szerint több mint 19 ezer munkavállalót foglalkoztatunk 4800 cégnél. 30 500 dolgozó kapja a bér- és költségkompenzációt, és továbbra is 8 ezer főt foglalkoztatunk szociális foglalkoztatásban. Az ön által említett támogatási rendszert egyébként kiegészítettük az Új Széchenyi-terven keresztüli támogatással, amelynek eredményeképpen az ön által említett számokhoz képest tovább növelhető a foglalkoztatottak száma az elkövetkező időszakban.

Befejezésül még egy idézet, tisztelt képviselő úr: "Meg vagyok arról győződve, hogy a következő időszakban, amikor ilyen döntésekre sor fog kerülni Magyarországon, akkor bizonyosan mindazok, akik immáron belátják, hogy az elmúlt időszak elhalasztott döntései károsak az országnak, támogatni fogják ezt a javaslatot." Ők elhalasztották, mi végrehajtottuk, és azt hiszem, hogy sikerrel.

Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage