DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt kérdezi, mekkora terhet jelentett az IMF-hitel az előző és mondjuk, a mostani kormánynak. A rövid válasz: az előző kormánynak semennyit. Az előző felvette a hitelt, majd az ütemezést olyan sikeresen sikerült kialakítani, hogy az oroszlánrészét 2012-ben és 2013-ban ennek a kormánynak kellett visszafizetnie.

(15.30)

Hadd utaljak arra, hogy itt az elmúlt időszakban az IMF-törlesztéssel és a végtörlesztéssel kapcsolatban különböző viták hangzottak el. Hadd tegyem hozzá, az alapeset az, ha egy ország a piacról finanszírozza magát. A kivételes eset az, hogyha valamilyen nemzetközi szervezethez fordul segélyért. Itt vitatkozhat a Szocialista Párt, különösen, hogy ez most mit jelent kamatban; még egyszer tisztázzuk: az az alap- és az a normális eset, ha egy ország képes a piacról finanszírozni magát, és erre a szocialista kormány képtelen volt, a Bajnai-kormány és a Gyurcsány-kormány is az IMF-hez fordult segítségért. Tehát Portugália vagy Görögország, vagy éppenséggel Írország boldog lenne, ha a piacról tudná finanszírozni magát. Az írek talán az év végén el is jutnak ebbe a helyzetbe.

Az alapeset, ahogy említettem, a piaci finanszírozás. A piaci finanszírozásban az a jó, hogy nincs benne politika. Minden más finanszírozásban, bármilyen szervezet teszi ezt, legyen az az IMF vagy az Európai Unió, politikai megkötés van mögötte. Tehát akkor, amikor szabadságharcról beszélünk, ezt is figyelembe kell venni. A piac viszonylag egyszerű bináris kóddal működik: vagy veszik az államkötvényt, vagy nem, és az a kérdés persze, hogy milyen kamatszinten. És hozzátenném, hogy Magyarország, mióta ez a kormány van hivatalban, azóta képes a piacról finanszírozni az államadósságot, és képes lesz a jövőben is ezt megtenni. Hozzátenném, a korábbi kormány csak a hitelt felvenni volt képes.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Azért a taps mutat valamit! Nagy siker volt!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage