DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön is említette, hogy folyamatos tárgyalásban vagyunk a Bankszövetséggel és a tárgyalási pozíciónak van két sarkalatos pontja. Az egyik az, hogy hosszú távon is kiszámítható legyen a törlesztőrészlet, a másik pedig az, hogy lényegesen csökkenjen a havi törlesztőrészlet. Ez a két sarokpont, és ez a fő tárgyalási pont. Hogy milyen technikával és milyen megoldással? - ez, úgy gondolom, a tárgyalások során tisztázódik. És ha a devizaadósok helyzetét nézzük, akkor valószínűleg ez az egyik legjelentősebb probléma, hogy hosszú távon kiszámítható legyen a törlesztőrészlet, és jelentősen csökkenjen is.

Ugyanakkor hadd utaljak arra, hogy nem olyan egyszerű a kérdés abban a tekintetben - és ez további tisztázást igényel - a lakáscélú vagy akár ahogy említette, a szabad felhasználásúak felé is kitolni a segítség lehetőségeit, hiszen itt az a kérdés, hogy hol van és milyen felelőssége az államnak. Ne felejtsük el, hogy minden ilyen megoldásnak állami költségvetési feladatai is vannak.

Az eleve lakáscélúan felvett hiteleknél ez a probléma viszonylag egyszerűen kezelhető. Valóban létezik az a helyzet, amit ön is említett, tehát szabad felhasználású hitel, de mégis lakáscélra fordították. Úgy gondolom, hogy szintén számításokat igényel annak tisztázása, hogy ezeknek milyen költségvetési vonzatai vannak, és milyen tehertételt jelentenek. Ugyanakkor hadd utaljak arra, hogy azon kívül, hogy ezek a tárgyalások jelenleg zajlanak, azért mégiscsak több mint 350 ezer hiteladósnak segített már a parlament; különböző megoldásokkal tette számukra könnyebbé azt a helyzetet, amit a korábbi kormányok idéztek elő.

Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage