NYAKÓ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen. A bíróság által jogerősen betiltott, a Jobbik Magyarországért Mozgalom holdudvarába tartozó, rasszista megfélemlítő rendezvényeiről hírhedtté vált Magyar Gárda megalapításának 6. évfordulójára emlékezett Vona Gábor pártelnök úr Akasztón 2013. augusztus 22-én; egy magánportán 100 új tagot avattak. De most vasárnap is rendőri felvezetéssel indult el a Kodály köröndről a Hősök teréig egy másik csapat, ott 30 próbaidős gárdistát avattak fel. De én most nem azt a pofont kérem önökön számon, amit sokszor el szoktunk mondani, illetve maga a miniszterelnök úr ígért be, hanem javaslattal szeretnék élni.

Ugye, 2013. július 9-én a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítélete szerint nem ellenkezik a Magyar Gárda feloszlatása nemzetközi egyezményekkel. Emlékezetes, hogy ha jól emlékszem, 2009-ben feloszlatta a bíróság a Magyar Gárda Egyesületet. Ezek után Vona Gábor pártelnök úr, Gaudi-Nagy Tamás úron keresztül, két képviselőről van szó, ehhez az Emberi Jogi Bírósághoz fordult. A törvényszék szerint a Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület részeként működött, nem volt attól független a mozgalom, megmozdulásai pedig alkalmasak voltak a félelemkeltésre, a megfélemlítő menetelések pedig egy, lényegében rasszista jogrend megvalósítása érdekében tett első lépések voltak.

Nézzük a tényállást! Azt mondja az Emberi Jogi Bíróság (Novák Előd: Vörös csillagot szabad hordani.), hogy az egyesület volt az, amelyik tulajdonképpen keretet adott, támogatta és működtette a mozgalmat. Az egyesület feloszlatása tehát ilyen szempontból nem ütközött semmilyen törvénybe. Egyesület nincs, ugyanakkor Magyar Gárda-avatások, -rendezvények vannak.

Kedves Államtitkár Úr! Javaslom, hogy a Belügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együtt vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a gesztorszervezetet, a gazdaszervezetet, az anyaszervezetet, a Jobbik Magyarországértet mint pártot oszlassa fel, hiszen ezek szerint az Emberi Jogi Bíróságon ennek komolyabb akadálya nem lesz. (Közbeszólások a Jobbik soraiból. - Az elnök csenget.) Elmondom majd még egyszer, mert lesz még egy percem, de konkrét javaslattal éltem. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage