DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Ellentmondásosak a megnyilatkozások, amelyek ebben a tárgykörben születtek az elmúlt időszakban. Komoly aggodalom van az alapítványi és a magániskolák részéről. Azt gondolom, hogy államtitkár asszony is találkozott ezzel a kérdéssel különböző szakmai berkekben.

Legfőképpen a finanszírozással van probléma. Gyakorlatilag nyilvánossá vált, hogy az alapítványi iskoláknak csak a tanárok bérét szándékoznak megfinanszírozni, azt azonban még nem tudni, hogy milyen formában, hogyan. Különös tekintettel érdekes lehet, hogy külsősök, óraadók vannak, akik az állami iskolákban is vannak, hogyan történik az ő finanszírozásuk a különböző kiegészítő tevékenységek kapcsán, vagy például a pedagógiai asszisztens, az iskolatitkár vagy egyéb vonatkozásban.

(16.20)

Az is látszik, hogy kettős mércével mérnek: más finanszírozás van az egyházi, a nemzetiségi iskolák esetében, és gyakorlatilag ezeknél az említett iskoláknál pedig komoly problémák vannak. Az eddigi tanulólétszámon alapuló normatíva sem fedezte a teljes működési költségét az iskoláknak, azt ki kellett egészíteniük. Volt olyan iskola, amelyik gazdasági tevékenységet végzett, hogy kiegészítse, volt, ahol a tanulók fizettek költségtérítést. Például egy OKJ-s vizsgára adott normatív támogatás a valós költségek 50 százalékát fedezte mindössze. A közoktatási megállapodások rendszerét felváltó köznevelési szerződésrendszer egyelőre nem működik, helyette semmilyen megoldást nem vezettek be.

Azt kérném az államtitkár asszonytól, hogy mondjon megnyugtató választ az említett iskolák felé, hisz több ezer embert érint, diákot, szülőt és pedagógust egyaránt.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage