DR. HOFFMANN RÓZSA, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm. Tisztelt Képviselő Úr! Azzal kezdeném, hogy az alapítványi és magániskolák - az új terminológia szerint a magániskolák- finanszírozása tárgyában több ízben is leültünk egyeztetni az egyesületükkel, és mindenben megegyeztünk, ezért ők pontosan tudják, hogy a finanszírozásuk rendben van és rendben lesz. Ha ezt a magániskolák vezetői vagy tanári karai nem ismerik, akkor ez az egyesület hibája, amely vállalta, hogy továbbítja ezeket az üzeneteket. Mindez részletszabályokban abban a kormányrendeletben, illetve előterjesztésben lesz rögzítve, amely módosítani kívánja a 2013-as költségvetési törvényt. A szabályok tehát megvannak, az egyeztetés megszületett, ellentmondás nem volt.

Ön egy picit - ne haragudjon - bulvársajtóra emlékeztető stílusban azt mondja, hogy nyilvánossá vált, hogy az alapítványi iskolák számára csak a tanárok bérét szándékozik megfinanszírozni a kormány, miközben ez a 2011 decemberében elfogadott köznevelési törvény óta így van, és ezt nem változtattuk. Eddig a normatív támogatás egy-egy iskolának a költségvetéséből 40-50 százalékot fedezett. A jövőben a pedagógusok bérét, sőt a pedagógusmunkát közvetlenül segítők bérét is az állam fedezi a magániskolák esetében is, ami egy-egy iskola költségvetésének 80-85, adott esetben 90 százaléka. Milyen magániskola az - kérdezem -, amelyet 100 százalékban az állam finanszíroz? Akkor az állami iskola kellene hogy legyen.

Ennek ellenére a köznevelési szerződések intézménye fennmaradt: közel harminc magániskolával kötöttünk öt évre szóló köznevelési szerződést, főleg ott, ahol alapvetően állami feladatokat látnak el. Ezért aggodalomra semmi ok, a kérdéseit őszintén szólva nem értem, hiszen ezek mind ismertek, a törvénymódosítás pedig rövidesen az Országgyűlés asztalára kerül. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage