DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, bár meg kell mondjam, most nekem fonetikai gondjaim vannak, de igyekszem áthidalni.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány határozott célja, hogy a kiberteret minden lehetséges veszélyforrással szemben megvédje. Ezért született meg a Magyarország nemzeti kiberbiztonsági stratégiájáról szóló kormányhatározat és az állami és az önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény. Felállítottuk a kiberteret védelmező szervezetrendszert, meghatároztuk, hogy kinek milyen feladatokat kell ellátnia, milyen feltételeket kell teljesíteni a saját elektronikus információs rendszere és a kibertér védelme érdekében.

A Microsoftnak az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatallal kapcsolatos megállapítása az általa megalkotott úgynevezett felhőre igaz, azt azonban egyetlen magyar intézmény sem használja. A hazai szervezetek a nemzeti távközlési gerinchálózatot használják, amely az ilyen jellegű biztonsági kockázatokat is kiszűri.

Az elmúlt három évben központosítva beszerzett zárt forráskódú szoftverek összértéke nem érte el a 10 milliárd forintot. A Microsofttal kötött tavalyi megállapodásnak köszönhetően a "Tiszta szoftver" program keretében a korábban fizetett évi 2 milliárd forintos összeget sikerült 750 millió forint alá csökkenteni. A közigazgatási intézmények körében megszűnt a bérleti konstrukció, azaz minden egyes szoftver állami tulajdonban van.

A kormány célja továbbra is nyílt forráskódú szoftverek támogatása. Ennek érdekében megteremtettük a versenysemlegességet, így a magyar cégek és szakemberek számára biztosított az informatikai piacon való megjelenés és a fejlődés lehetősége.

A kormány, tekintettel arra, hogy ez nem jelent az előbb elmondottak szerint nemzetbiztonsági kockázatot, nem tervezi a Microsofttal kötött stratégiai megállapodás felülvizsgálatát.

Köszönöm figyelmét. Köszönöm, elnök úr, a türelmét. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage