SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Először is köszönöm képviselő úrnak és Lanczendorfer Erzsébetnek is, hogy ezen a napon az Országgyűlésben mindketten felszólaltak, és már az is öröm, hogy nincs itt Józsa István, aki belekiabáljon azokba a dolgokba, azokba a témákba, amik, azt hiszem, mindannyiunk közös ügyei.

Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, amit ön fölsorolt. Néhány dolgot kiemelnék még azokból a dolgokból, amit az előző 5 percbe nem sikerült képviselő asszonynak a válaszomban kiemelni.

Az egyik egy érdekes történet volt: még tavaly és tavalyelőtt történt igazából, hogy kiálltak a szocialista és a baloldali politikusok, és elkezdtek kiabálni, hogy majd mi, Fidesz-KDNP parlamenti többség megadóztatjuk a nyugdíjakat. (Babák Mihály: Ők akarták!) Nem tudom, hogy emlékeznek-e erre, tisztelt képviselőtársaim. Ők voltak azok egyébként, akik még a korábbi kormányzásuk idején bevezették, vagyis azt akarták bevezetni, hogy 2013-tól a nyugdíjak adózzanak. Mi ezt eltöröltük. Ez megint csak egy olyan lépés volt, olyan szükséges lépés volt, amely a nyugdíjak biztonságát, a nyugdíjak kifizetésének a biztonságát, de hozzáteszem, ami a legfontosabb, a mértékét sem változtatta, és én ezt köszönöm mindenkinek, már csak azért is, mert tudom, hogy a terepen sok-sok képviselőtársunkat próbálták ezzel szembesíteni, hogy mi miért akarunk ilyen lépést tenni. Még egyszer hangsúlyozom, a Fidesz-KDNP-kormány eltörölte a nyugdíjak adóztathatóságának a lehetőségét.

Hozzáteszem azt is, amit külön köszönök, és gratulálok minden egyes polgármester úrnak, most éppen Bácskai Jánost látom itt a parlamenti patkóban, aki IX. kerületi, ferencvárosi polgármesterként az idősekért sokat tett. Ezúton is gratulálok önnek is és a képviselő-testületnek meg mindazon munkatársainak, akik megtették azt a külön feladatot, amely az idősek irányába szükséges, hiszen sok-sok idős él azokban a budapesti kerületekben, amelyeknek az egyik legnagyobb feladata talán, mondhatom azt is, kötelessége és gondja, hogy ezeken az időseken segítsen, akik ott élnek, és a mindennapjaikban valamilyen pluszt is nyújtsanak a családi segítség mellett.

(9.40)

Mindemellett hozzáteszem azt is, hogy nem elég az valóban, ahogy ön is mondta, képviselő úr, hogy csak az anyagiakra figyeljünk, bár nagyon fontos. Nagyon fontos, hogy a nyugdíjak megőrizzék értékállóságukat, adott esetben pedig, ha van gazdasági lehetőség, akkor ne eladósodásból, mint ahogy a baloldal tette, ne újabb hitelfelvételből, ahogy a baloldal tette, lehetőség szerint emeljük a nyugdíjakat, és adott esetben a vásárlóértékét is emeljük. Ez megtörtént ebben az évben egyébként, tavaly is nagyon minimálisan így zártuk a 2012. évet. De mindemellett pedig most kezdődik vagy már el is kezdődött itt Budapesten egy olyan nemzetközi konferencia, amelynek a védnöke, levezető, tiszteletbeli elnöke Iván László professzor úr. Iván László professzor úr, aki mindig azt bizonyítja és azért küzd, hogy mindazok az emberek, akik már elérték a nyugdíjaskort, az időskort, aktív időskort élhessenek mindaddig, amíg fizikai, szellemi képességük ezt megengedi.

Bármilyen területen is vannak az életben, legyen az a mezőgazdaság, az ipar vagy pedig bárhol az oktatás területén, ezek az emberek a teljesítőképességük határárig mindig is tegyék meg azt, amit lehet, hiszen az idősödésnek talán az egyik legnagyobb problémája az a leépülés, amit sajnos az indít el, amikor az ember már nem érzi magát fontosnak, nem érzi magát szükségesnek a társadalomban. Ez a konferencia, ami ma Magyarországon zajlik nyolc külföldi, tengerentúli és európai professzorok, illetve szakértők részvételével, azt bizonyítja, hogy Magyarországon ebbe az irányba is próbálunk nyitni, hogy az időskor, a leépülés ne azonnal csak a nyugdíj várását jelentse, ami persze fontos, a nyugdíjvárás és a megkapása is, de mindemellett pedig meglegyen az a tudományos háttér is, az a tudományos segítség is, amely az időskor különböző problémáit keresi, kutatja és azokra megoldásokat is talál remélhetőleg.

Éppen ezért köszönöm mindannyiuknak a mai, a tegnapi felszólalásokat. Azt legkevésbé köszönöm, amit tegnap a baloldal művelt itt az idősek világnapi köszöntése során, amikor mindenféle módon obszcén dolgokat ordibáltak be, obszcén módon kiabáltak be, és folytatták tulajdonképpen azt a gyakorlatot, amit az elmúlt évtizedekben is csináltak: az egyik oldalról próbálnak szavazatokat szerezni az időseknél, a másik oldalról pedig nem törődnek és nem foglalkoznak velük.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage