DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten kérdést tettünk fel az NFÜ-ben zajló állapotokról. Itt 3 milliárd forintról van szó, amit fantomcégeknek sikerült kiosztani. Ugyan az eredményt megsemmisítették, de úgy tettek, hogy ezzel minden rendben van. Pedig egyáltalán nincs rendben, a rendszer sokkal mélyebb szinten romlott.

Itt konkrétan újabb botrányok kerülnek napvilágra, most éppen a szegedi egyetem napelemprojektjéről van szó. Hozzá kell tennem, hogy már 2011-ben felszólaltunk, mert botrányos volt maga az elindulás is. Itt egy uniós pénzből finanszírozott tenderről van szó, amelyet az E-OS Innovatív Zrt. nyert el, lényegében csalással; egy Közgép-leányvállalatról van szó. Tudniuk kell, hogy az E-OS 10 százalékkal, 85 millió forinttal drágábban vállalta el a munkát, mint a magyar versenytársak, tehát önmagában ez a 85 millió forint már a magyar állam vesztesége, ez már mindannyiunk vesztesége.

Az atlatszo.hu szerint a projekt befejezését követően, most két év után is ugyanolyan botrányos a tender, mint amikor elindult. Jelenleg bírósági per is folyik az ügyben, és EU-s vizsgálatot is lefolytatnak. Arról van szó, hogy bírósági perre azért került sor, mert időközben Eliosra átnevezték, átkeresztelték a céget, de nem fizettek ki 200 millió forintot az elvégzett munkáért, a tulajdonosok viszont ezt a 200 millió forintot kivették a cégből osztalékként. Ha megnézzük, hogy ennek a 200 millió forintnak mennyi az áfarésze, 82 millió forintot kapunk, tehát ez már önmagában a magyar állam vesztesége, most már tehát 167 millió forintnál tartunk.

Vannak itt még további cifraságok is. Arról is lehet tudni, hogy az E-OS, amikor elnyerte a tendert és a vele járó EU-s pénzt, részben off-shore tulajdonú volt, 22 százalékban egy ciprusi cég birtokolta. Arról is tudni kell, hogy a fővállalkozó a munka 90 százalékát elvégző alvállalkozót egyáltalán nem alvállalkozói státusban tette be a projektbe, hanem egyszerűen beszállítóként, így nem vonatkozott rá az EU-s pénzeknél egyébként nagyon helyesen bevezetett és elvárt, az alvállalkozókat védő fizetési garancia, gyakorlatilag így a Közgép-leányvállalat kijátszotta a rendszert.

Államtitkár úr, mindannyiunk érdeke az, hogy az EU-s pénzek környékét és a közbeszerzéseket egy az egyben megtisztítsuk a korrupciótól, a körbetartozástól, a visszaosztástól. Amíg ezt a kormányzat nem végzi el, addig senki nem fogja elhinni önöknek, hogy a magyar népet szolgálják. Mit tesznek önök, hogy ne lehessen az alvállalkozókat beszállítónak feltüntetni és így kikerülni a védő szabályozás alól? Mit tesznek azért, hogy olyan cégek nyerjék el a munkákat, akik azokat el is tudják végezni? Mit tesznek azért, hogy a pályáztatás tisztán menjen, és ne lehessen mondvacsinált indokokkal kizárni a pályázókat?

Ezekre a kérdésekre, államtitkár úr, mind választ várok, ugyanis a legfontosabb, hogy 2010 előtt is botrányos állapotok voltak, de 2010 után folyamatosan romlik a helyzet, most már napi, heti szinten derülnek ki olyan botrányok, amiben a kormányzat felelőssége egy az egyben megkerülhetetlen. (Taps az LMP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage