LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy a korábban írásban feltett kérdésére, amelyet most interpelláció formájában megismételt, az Országgyűlésben válaszolhatok.

Először is szeretném felhívni a képviselő asszony figyelmét arra, hogy a magyar kormány figyelembe veszi és komolyan veszi az LMP minden kezdeményezését. Amikor önök kritikát fogalmaztak meg egy kihirdetés előtt álló pályázat kapcsán, amelynek leendő jogosultjai napelemparkokat létesíthettek volna, a kormányfő vizsgálatot rendelt el, és az önök javaslata alapján megszüntettük ennek a pályázati sornak a lehetőségét, és a pénzeket onnan óvodák, bölcsődék korszerűsítésére, energiahatékonyságának növelésére csoportosítottuk át. Tehát megtettünk mindent annak érdekében, hogy az önök kérése, illetve kritikája érvényesülhessen. A gyanút ugyan nem tudták beigazolni, mi azonban bölcsebbnek gondoltuk, hogy a vállalkozói szektor helyett óvodákra és bölcsődékre tudjuk költeni ezt a pénzt. Ebből a pénzből napokon belül több száz bölcsőde és óvoda újulhat meg, részben az önök kritikájának is hála. Már nem véletlenül és nem eredménytelenül ült itt képviselő asszony, hiszen hozzásegített több bölcsődét a győzelemhez, és megfosztott néhány vállalkozást a fejlesztés lehetőségétől.

A második megjegyzésem, hogy tekintettel arra, hogy konkrét ügyről van szó, nehéz helyzetben van az ember, hogy vállalkozásokat milyen mértékben hozhat szóba a parlamentben azok üzleti reputációjának érintettsége vagy érintetlensége nélkül. Ezért szeretném felajánlani a képviselő asszonynak az iratbetekintés lehetőségét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség épületében. Az összes dokumentumot a rendelkezésére bocsátani képesek és készek vagyunk, tekintettel arra, hogy egy szabálytalansági vizsgálatot indított a Fejlesztési Ügynökség, amely szeptember 30-án lezárásra került, és annak eredménye a Szegedi Tudományegyetem számára mint a pályázat győztese számára átadásra került.

Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy az érintett cég számára - amelynek érdekében ön most felszólalt, és ebből egy általános következtetést levonni próbált, 8 százalékos alvállalkozója volt ennek a beruházásnak - a teljesítés igazolásra és kifizetésre került. Kétségtelen, hogy beszállítóként mintegy 80 százalékot tett hozzá a beruházáshoz, de szeretném jelezni, a szabálytalansági vizsgálat megállapította, hogy beszállítói kifizetése is megtörtént, igaz, engedményezés formájában: egy olyan cég került kifizetésre, amelynek a beszállító tartozott. Erre az engedményezés polgári jogi törvényi követelményeinek betartása mellett került sor. Ahogy ezeket a dokumentumokat a szereplők ismerete nélkül áttanulmányoztam az ön javaslatára, felvetésére, illetve kérdésére készülve, az a benyomásom alakult ki, hogy a felek között egy üzleti vita van, amelyben nem volna helyes a parlamentnek állást foglalnia. A Fejlesztési Ügynökségnek az volt a kötelezettsége, hogy a kifizetéseket kikényszerítse.

Kérdezte ön tőlünk, hogy mit teszünk az alvállalkozók kifizetése érdekében. Ez egy fontos és megfontolásra érdemes felvetése volt. Készen állunk minden ilyen javaslatra és párbeszédre az LMP frakcióját vagy bármely más képviselőtársamat illetően is. Szeretném jelezni, hogy július 1-je óta csak azok a fővállalkozók kaphatják meg az NFÜ-től a pénzt, akik az alvállalkozókat 30 napon belül kifizetik. Különös körültekintéssel járunk el minden panasz, minden vizsgálat és minden bejelentés kapcsán. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy bármilyen cégről legyen szó, bármilyen politikai kötődése legyen a fővállalkozónak, akár jobboldali vagy akár baloldali értékrendet valljon a menedzsment, az alvállalkozók soron kívül, a teljesítés igazolását követően kifizetésre kerüljenek. Ez a gazdaság, a nemzetgazdaság érdeke, hiszen a kifizetés után van arra lehetőség, hogy adó formájában megsarcoljuk őket, és a pénzek egy részét az adóbevételek keretében visszaszedjük tőlük. Tehát mi magunk vagyunk leginkább érdekeltek államként abban, hogy fizetni képesek legyenek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

A kiválasztás kapcsán (Az elnök ismét csenget.) a közbeszerzési eljárás keretében pedig nemcsak az árat fogjuk nézni a jövőben, hanem a hozzáadott értéket is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage