DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Simon Képviselőtársam! Én csak reménykedni merek, hogy azon kijelentését, amely szerint a környezetvédelemért felelős polgármester-helyettes, illetőleg a kerület polgármestere nem érezte feladatának a cselekvést, illetőleg azon kijelentését, hogy a kerület kormánypárti vezetése, így a polgármester semmiért nem viseli a felelősséget, nem politikai haszonszerzés céljából tette, hanem kifejezetten a szakmai aggódás, illetőleg a kerület lakosai érdekeinek a képviseletében tette. (Dr. Bárándy Gergely: Pont így van!)

Tisztelt Képviselő Úr! Én azt kérem öntől, hogy a főpolgármester úrhoz megfogalmazott kérdéseket ne a vidékfejlesztési miniszternek tegye fel, hanem a főpolgármester úrhoz forduljon, és valószínűleg a főpolgármester úr meg fogja válaszolni azokat a kérdéseket, amelyeket ön itt föltett.

Én a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó ügyekben tudok önnek tájékoztatást adni, de előtte egy kis visszatekintést hadd adjak önnek, képviselőtársam, mert szerintem önöknek az emlékezete egy picit, hogy így mondjam, megkopott a Cséry-telep vonatkozásában, ugyanis a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi Főfelügyelőség a terület szennyezettségének gyanúját 2005-ben hatósági határozat keretében felülvizsgálta, és erre kötelezte a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-t. A vizsgálatok igazolták a felszín alatti vizek szennyezettségének gyanúját, és három szennyezettségi gócpontot határoztak meg.

2005-ben, képviselőtársam, önök kormányoztak, és a főváros polgármesterét pedig Demszky Gábornak hívták, ha nem tévedek. De ha ez még mindig nem elegendő önöknek, képviselőtársam, a tényfeltárási záródokumentációt a felügyelőség 2008-ban elfogadta, és meghatározta a kármentesítési célalapot, egyúttal a kármentesítési monitoring végzésére kötelezte a fenti kft.-t. Még mindig önök kormányoztak, és még mindig Demszky Gábor volt a főpolgármester. A kármentesítési tényfeltárást követően a szennyezett terület 2010-ben bekerült a szennyezett területekről készített országos adatbázisba.

(Az elnöki széket dr. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Képviselőtársam! Engedje meg, hogy ezek után rátérjek a Vidékfejlesztési Minisztériumot érintő kérdésre, mert az ön interpellációjának a jelentős része inkább a fővárosi polgármesterhez fogalmazódott meg, és azt a Fővárosi Közgyűlésben az ön képviselőtársai nyugodtan elmondhatják. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi Felügyelőség 2013. szeptember 25-én helyszíni ellenőrzést tartott az adott cég tárgyi telephelyén, ahol engedély nélkül végzett hulladékleürítési tevékenységre utaló nyomokat talált.

Ennek megfelelően, képviselőtársam, a felügyelőség azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz büntetőjogi feljelentést tett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és környezetkárosítás bűncselekménye elkövetésének megalapozott gyanúja vonatkozásában.

Tisztelt Képviselő Úr! A Vidékfejlesztési Minisztériumra ennyi tartozik az ön által elmondottakban. (Dr. Józsa István közbeszól.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage