DR. LANCZENDORFER ERZSÉBET (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés a gyermekekről való felelős gondoskodás jegyében az ahhoz kapcsolódó források megteremtésére, valamint a társadalmi szolidaritásra építve a Szent Erzsébet-i hagyományok újjáélesztése érdekében a 2012. évi CIII. törvénnyel létrehozta az Erzsébet-programot. A kormány helyesen felismerte, hogy a legnehezebb anyagi helyzetben lévő állampolgárok üdülésének, pihenésének és rekreációjának elősegítése kiemelt közfeladat. Ennek köszönhetően a program első évében 100 ezer ember, ebből több mint 30 ezer gyermek jutott üdülési és táborozási lehetőséghez.

A program keretében meghirdetett pályázatokra olyan célcsoportok jelentkezhettek, mint a nyugdíjasok, a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a szociális intézmények dolgozói, az alacsony jövedelmű belügyi szervek dolgozói és családtagjaik, munkavállalók vagy iskolai csoportok. Magyarországon hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen szervezett keretek között ennyi szociálisan rászoruló gyermek üdültetésére kerüljön sor. A gyermekek tekintetében különösen jelentős integrációs szerepet töltenek be a táborok, mivel megismerhetik és elfogadhatják egymást, függetlenül attól, hogy honnan érkeztek, ugyanakkor a felnőttek számára is egy egyedülálló rekreációs lehetőségről van szó.

(15.00)

Bátran kijelenthető, hogy a lassan két éve működő Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb eszköznek bizonyult az állam szociális felelősségének érvényesítésére. Ennek egyedülálló forrása a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján kibocsátott Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredmény, amely kizárólag szociális üdültetési célokra, ezzel összefüggő szolgáltatásokra és egyéb szociális programokra használható fel.

A kafetéria-rendszer átalakítása során az elsődleges cél az volt, hogy az a pénz, amelyet a magyar állampolgárok megkeresnek a munkájukkal és őket illeti, valamilyen formában Magyarországon hasznosuljon. Ennek köszönhetően a program finanszírozásába a központi költségvetésből nem kerül sor forrás bevonására.

Kérdezem az államtitkár urat, milyen eredményeket tud felmutatni idén az Erzsébet-program. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage