PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Hét év telt el azóta, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte azt a törvényt, amely szerint a művi meddővé tétel, tehát a pete- vagy az ondóvezeték elkötése kizárólag a 35 évesnél idősebb, legalább három, nyilván vér szerinti gyermekkel rendelkező szülők esetében, vagy a 30. életévét betöltött, legalább négygyermekes párok esetében, illetve a 40. életévüket betöltött embereknél volt engedélyezhető. Tehát 2006 óta gyakorlatilag minden 18. évét betöltött személy kérheti ezt a beavatkozást.

A sterilizálás olyan beavatkozás, amely később nagyon nehezen visszacsinálható. Szinte lehetetlen. A tapasztalatok szerint, még ha valakinek később úgy is alakul az élete, hogy mégis szeretne gyereket, vagy még egy gyereket, még több gyereket, nagyon kicsi a spontán teherbeesés, a férfiak esetében pedig a megtermékenyítő képesség esélye.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az, hogy a művi meddővé tétel 18-20 éves fiatalok számára hozzáférhető legyen, hogy jelentkezhessenek, szerintünk teljesen abszurd. Hacsak tényleg nem áll fenn valami komoly egészségügyi probléma, amely szükségessé tehetne egy ilyen beavatkozást, akkor felelőtlenség ilyen horderejű döntést a jövőre nézve ilyen fiatalok kezébe adni. A KDNP szerint tarthatatlan a helyzet, és a valóban rémisztő számok tükrében elvárható, hogy módosítsák a szabályozást.

Kérdezem tehát, államtitkár úr, hogy mit kíván a kormány tenni (Dr. Józsa István: Mikor voltál fiatal? - Dr. Vadai Ágnes: Elképesztő!) a művi meddővé tétel újraszabályozása ügyében. Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage