VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az elmúlt három esztendőben jómagam is többször felszólaltam a devizaalapú hitelezéssel kapcsolatban. Önök mint a Fidesz-frakció, és önök mint a kormányzat nagyon sok megoldási eszközt bevetettek, hogy ezt a problémát megoldják, viszont egyik eszköz sem ment le az alapokig.

Róna Péter, az LMP programtanácsának az elnöke már tíz éve mondta azt, hogy ez egy hibás pénzügyi termék. Ön, tisztelt miniszterelnök úr, az elmúlt évben szintén hasonlóan nyilatkozott ezen devizaalapú hitelezés kapcsán. (Orbán Viktor: Így van!) A mai napon a Pécsi Ítélőtábla is az ítéletében megerősítette ezt, hogy egy hibás pénzügyi termékről van szó, egy olyan, két fél közötti polgári jogi viszonyról, amely alapján a forgalmazó egy hibás pénzügyi terméket adott oda a fogyasztónak.

Most az a kérdésem, tisztelt miniszterelnök úr, hogy ön azon az erkölcsi alapálláson áll-e, hogy a forgalmazónak a felelőssége vállalni a kockázatot a kibocsátott hibás termékekért, és aki nem érintett ön szerint a devizahitelezés hibás termékében, annak kell-e aránytalanul nagy terhet kapni a nyakába adófizetőként.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön támogatja-e azt az LMP-s kezdeményezést, hogy amennyiben a bíróság elé kerül az ügy, akkor a szerződés egészét kell hogy vizsgálja a bíróság ezen hitelezési szerződés esetén? Ön támogatja-e azt, hogy kilakoltatni csak akkor lehessen embereket, amikor a bíróság jogerősen megállapította, és hitelt adott ennek a szerződésnek? Támogatja-e azt, hogy a bankok ne ruházhassák át a követeléseiket különféle behajtó cégeknek, amelyek inkább terror alatt tartják az embereket a kilakoltatás előtt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mintsem a behajtással foglalkoznának?

Várom a válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage