DR. BITAY MÁRTON ÖRS vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A mezőgazdasági bizottság ülésén a múlt héten már beszéltünk erről, és akkor igyekeztem önt megnyugtatni, hogy generális tiltás sehol nincsen, egyik nemzeti parknál sem. Be is kértem minden adatot, ez valóban így van, tehát a juhtartókra vonatkozóan olyan tiltás, hogy ők nem tudnak vagy nem pályázhatnak, sehol nincsen.

Nem tudom, ön miért próbál ezzel riogatni. Megnéztem minden adatot erre vonatkozóan: kizárólag természetvédelmi szempontok vannak, amik egyébként eddig is voltak. Nagyon sok helyen eddig is ők nem legeltethettek, de vannak olyan területek, ahol kifejezetten csak a juhtartók legeltethetnek, más állattartók pedig nem. Tehát ebben nem látok semmilyen újdonságot, ugyanúgy megy tovább a rendszer, mint ahogy évtizedek óta a nemzeti parkoknál van, csak van olyan példa arra, hogy különféle természetvédelmi szempontokból adódóan nem legeltethetnek, vagy legalábbis nem akkor legeltethetnek, amikor szeretnének.

De megnéztem tételesen is a dolgot: az Aggteleki Nemzeti Parknál nincs ilyen korlátozás, semmilyen birtoktestre vonatkozóan; a Balaton-felvidékinél nincs; a bükkinél szintén nincs; a Duna-Dráva Nemzeti Parknál sincs ilyen korlátozás, ott több mint 15 birtoktestnél nyertek juhtartásra gazdák; a Duna-Ipolynál szintén nincsen, 4 gazdálkodó nyert a pályázatokon, aki juhtartással foglalkozik; a Fertő-Hanság esetében találtam 4 darab birtoktestet, ahol víz- és egyéb hivatkozásokra való tekintettel tiltották a juhtartást, és más állattartást preferált a nemzeti park a kiírásában; a Hortobágyi Nemzeti Parknál több mint 3700 hektárt nyertek úgy gazdák, akik juhtartással foglalkoznak; a Kiskunsági Nemzeti Parknál pedig 17 birtoktesten 2158 hektáron nyertek olyan gazdák, akik juhtartással foglalkoznak; a Körös-Maros és az Őrségi Nemzeti Parkról nem beszélek, mert ott nem is volt ilyen tiltás.

Tehát generálisan nincsen tiltás; egy-egy birtoktestre (Az elnök csenget.) csak és kizárólag természetvédelmi szempontból előfordulhat.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

(Spaller Endrét a jegyzői székben
Móring József Attila váltja fel.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage