DR. BITAY MÁRTON ÖRS vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Ráadásul azért tegyük hozzá azt is, hogy itt "földet a gazdáknak" programról beszélünk, nem földet a kft.-knek. Ez egy kft. (Dr. Ángyán József: Építési vállalkozó.) A kft.-kkel szemben a természetes személyeket megpróbáljuk mindenféle szempontból, a helyben lakó, állattartást vállaló természetes személyeket előnyben részesíteni. (Dr. Ángyán József: Nem lakik helyben és építési vállalkozó.) Ennek az eredménye az, hogy ezen a területen tíz birtoktestre írtuk ki ezt a területet, ami 432 hektár. Ez egyébként az a méret, amit önök oligarcha méretnek szoktak hívni. (Dr. Ángyán József: Ez tájközpont.) Most kiírtuk tíz kisebb birtoktestben, ahol hét természetes személy nyert, egy bt., kettő másik birtoktestet még nem bíráltunk el. Eddig azzal támadtak, hogy miért vannak nagy birtoktestek, most kiírjuk tíz kicsiben (Dr. Ángyán József közbeszól.), most azért támadnak minket, hogy miért a helyben lakó gazdák kapnak ilyen kis területeket.

Egyébként az említett kft.-nek volt 28 millió forint tartozása az állammal szemben, amit 2010-ben peres úton tudtunk érvényesíteni, csak azután volt hajlandó elkezdeni kifizetni azt a tartozást, ami egyébként is megillette volna az államot, és még ennek a részletfizetéséhez is egyébként hozzájárult a Nemzeti Földalap.

Az pedig, hogy nem tudunk több földet kiírni, annak az a nagyon egyszerű magyarázata, hogy az a Bajnai Gordon miniszterelnökségével vezetett kormány hosszabbított meg több tízezer, több százezer hektár lejáró pályázatot 2009 őszén, illetve 2010-ben, amelyet ön most politikusként támogat.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Az elnök csenget. - Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage