MILE LAJOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Azért Schiffer András pontosan elmondta, hogy hány kísérletet is próbáltunk végig, hogy ebben az ügyben tudjunk egy kicsikét előrelépni. Itt azért egy több évtizedes tartozásról van szó. Merem mondani, talán a rendszerváltozásnak, rendszerváltoztatásnak is az egyik adóssága volt ez, hogy nem sikerült idejében ezt a tisztázó folyamatot elindítani. Viszont valóban, ahogy ez el is hangzott, önöknek minden lehetőségük meglett volna ahhoz, hogy megpróbáljuk ezt (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) az elég tisztázatlan és nagyon sok problémát okozó korszakot valamennyire is rendbe tenni. Mind ez idáig nem sikerült.

Ezzel az a baj, hogy nem csak morális hátralék halmozódott fel, és nemcsak arról van szó, hogy erkölcsileg nem sikerült egy olyan helyzetet teremteni, amiben az ember jól érezhetné magát, hanem ennek a kihatásai mind a mai napig érződnek. Elég, ha csak arra gondolok, hogy például, amikor megpróbáljuk a szervezett alvilágnak és a szolgálatoknak és a politikának a Bermuda-háromszögét feltárni, akkor mindig vissza kell mennünk az időben, és mindig azzal találkozunk, hogy amíg az ügynökmúltat nem tudtuk tisztázni, addig nem tudunk, csak fél sikereket elérni, nem tudunk igazán komoly feltáró munkát végezni.

Nagyon csodálkozom rajta, hiszen nagyon sokszor az embernek itt az az érzése, hogy haditudósítókat hall, és nagyon harcias kijelentéseket. Ezt a szembenézést viszont, uraim, önök is megspórolták. Nem vették maguknak a bátorságot, hogy egy ilyen feltáró munkához egyáltalán hozzákezdjenek. Tudom, hogy kényes terület, tudom azt is, hogy körültekintés kell hozzá, de kell hozzá elszánás.

A nagy baj igazán az vele, hogy a demokrácia egészének megítélését rombolja ez a tartozás, amit, úgy tűnik, hogy nem hajlandók kiegyenlíteni, habár az utolsó pillanatig bízom benne, hogy legalább egy határozati javaslat erejéig eljutunk, és arra tudjuk felszólítani a kormányt, hogy igenis (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kezdjünk el hatékonyan ezzel a kérdéssel szembenézni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage