DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Én most az önök szívéhez szeretnék szólni, a jó szívükre szeretnék hatni, mert nagy szükség van a tél közeledtével arra, hogy hallgassanak a szívükre, támogassák az MSZP javaslatát az "összefogás a fűtött otthonokért" alap előterjesztés tárgysorozatba-vételéhez.

A törvényjavaslat célja egy olyan szociális alap létrehozása, amelynek a neve "összefogás a fűtött otthonokért" alap, azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem tud elég segítséget jelenteni, és a kormány szociális hálója nem nyújt számukra megoldást a megélhetési költségeik kifizetéséhez. Az "összefogás a fűtött otthonokért" alap elsősorban azoknak nyújtana támogatást, akik fával, szénnel, brikettel vagy egészen mással fűtenek, így az áram, a gáz és a távhő árának a csökkentése nem javít a helyzetükön, továbbá azokat segítené, akiknél korábban már kikapcsolták a vezetékes energiaszolgáltatást.

A törvényjavaslat ugyanakkor nem zárja ki a támogathatók köréből azokat sem, akik az Orbán-kormány rezsicsökkentése - amit mi támogatunk - ellenére sem képesek fizetni az energiaköltségeiket, mivel a kormányzat egyes gazdaságpolitikai tárgyú intézkedései az élet más területeit annál sokkal nagyobb mértékben megdrágították számukra.

Az "összefogás a fűtött otthonokért" alap elsődleges bevételi forrását az állami tulajdonú MVM-csoportba tartozó társaságok adózott eredményének száz százaléka képezi, ugyanakkor az adományozás lehetősége mindenki számára nyitva áll. A következő fűtési szezonban így az "összefogás a fűtött otthonokért" alap mintegy 74 milliárd forintos támogatással állhatna a segítségre szorulók egyre nagyobb csoportja szolgálatára, hiszen az állami cégcsoport ekkora adózott eredményt ért el 2012-ben.

(18.50)

Az "összefogás a fűtött otthonokért" alap létrehozását különösen időszerűvé teszi, hogy a második Orbán-kormány időszakában sajnos jelentősen romlott a lakosság életszínvonala, romlott az alapvető szükségleteket kielégítő közszolgáltatásokhoz való hozzáférésük lehetősége. Egy átlagos család évente 100 ezer forinttal többet fizet be most az államkasszába az elmúlt évek során kivetett különböző adók, adóemelések, például tranzakciós illeték, a 27 százalékos áfa, a negyvenszer megemelt adóterhelés miatt, miközben legfeljebb évi 20-30 ezer forintot tud megtakarítani a közműszolgáltatások árának csökkentése révén.

Az Orbán-kormány 3 év alatt mintegy 3000 milliárd forint értékű megszorítást vezetett be, mindez 4 évre vetítve 300 ezer forint pluszterhet jelent minden magyar ember számára. Ráadásul az Orbán-kormány alatt azt tapasztaljuk, hogy nincs növekedés, a versenyképesség javulása helyett csőd és felszámolási hullám söpör végig a vállalkozói szektorban, sajnos a tőkekivonás jellemzi a hazai gazdaságot. Befagyott a hitelezés, egyre több munkahely szűnik meg, egyre rosszabb az életszínvonal, a súlyosbodó kilátástalanság miatt már minden ötödik magyar munkavállaló a külföldre vándorláson gondolkodik. Szükséges ezért olyan intézkedéseket hozni, amelyek a kormány által előidézett válsághelyzetben is képesek érzékelhetően mérsékelni a lakosság terheit, illetve képesek ott segítséget nyújtani, ahol nagyon-nagyon nagy szükség van rá. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a kormányváltáshoz képest mára háromszor annyian, több mint 140 ezren vannak azok, akiknél kikapcsolták az áram-, a gáz- vagy a távhőszolgáltatást. Elfogadhatatlan, hogy több százezer családnak megoldhatatlan problémát jelent a fűtési költségek előteremtése.

Éppen ezért szólok az önök szívéhez, kérem a támogatásukat, hogy legalább tárgysorozatba vegyük az "összefogás a fűtött otthonokért" alap létrehozását. Erre a tél közeledtével (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) nagyon nagy szükség van.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage