DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon sajnálom, hogy a parlament többségi oldala érzéketlennek tűnik, vagy legalábbis nem reagál erre az előterjesztésre, ugyanis az önök hivatalos statisztikai hivatala, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az összes háztartás csaknem egyhatoda, 600 ezer lakás, 1,4 millió ember nem tudta megfelelően fűteni a lakását, mert alacsony a jövedelme. Összesen 1,2 millió háztartás késett a villanyszámlával, 844 ezer a gázszámlával, 214 ezer pedig a távhőszámla kiegyenlítésével. Ez háromszor annyi díjhátralékos, mint a kormányváltáskor volt.

Elfogadhatatlan az önök érzéketlensége, hogy az önök politikája következtében az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező aktív dolgozók vagy nyugdíjasok, valamint a munkanélkülivé vált több millió ember számára a megélhetés biztosítása ma már a legnagyobb kihívásnak számít, hiszen a lakossági kiadások döntő többsége az alapvető szükségletek kielégítését szolgálja, beleértve nemcsak a fűtési számlát, hanem az összes többi megélhetési költséget is. Éppen ezért szélesebb körben és nagyobb költségcsökkentésre van szükség a kormány által bejelentett intézkedéseknél, és ott, ahol erre a legnagyobb szükség van. Az egyes közüzemi szolgáltatásokra vonatkozó kétszer 10 százalékos árcsökkentéssel az Orbán-kormány csak az általa végrehajtott áremeléseket tompítja, hiszen a vezetékes gáz két év alatt 18 százalékkal, a villamos energia 5 százalékkal, a szemétszállítás átlagosan 12 százalékkal lett drágább, volt, ahol ennél is több.

Az "összefogás a fűtött otthonokért" alap létrehozásával és megfelelő működtetésével jelentősen csökkenthető lenne a kihűlés által okozott halálesetek száma, és elérhető (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.), hogy az Orbán-kormány utolsó fűtési időszakában ne kelljen rászorulónak lenni.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage