NOVÁK ELŐD (Jobbik): Legyen, elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm kitüntető figyelmüket, különösen annak tekintetében, hogy tudom, rendkívüli érdeksérelmet okozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom azok számára az álláshalmozók számára, akik eddig szabadon folytathatták, mondjuk ki, a politikusbűnözésnek ezt a törvényesített formáját. (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) Ezt, ami mára sajnos gyakorlattá vált, főleg persze a hőzöngő kormánypárti politikusok sorában. (Az elnök csenget.) De nem csak ott: MSZP-s képviselőből, LMP-s képviselőből is lett még polgármester. Sajnos, általános gyakorlattá vált az, hogy aki országgyűlési képviselő, az mellette még polgármester, megyei közgyűlési képviselő vagy akár elnök is, de minimum még egy települési önkormányzati képviselő. (Nagy zaj. - Az elnök csenget.)

Ez az, ami nemcsak hogy azért égbekiáltó társadalmi igazságtalanság, mert egy személyben vesznek föl több helyről főállású fizetést, hanem azért is, mert nem látják el feladatukat. A Jobbik, azt gondolom, jó példával járva az élen, önmérsékletet, önkorlátozást tanúsítva, minden képviselőnk önként vállalta, hogy főállásnak tekinti az országgyűlési képviselőséget, valóban, mi komolyan vesszük a munkánkat, járjuk az országot, tartunk lakossági fórumokat, elérhetők vagyunk fogadóórákon keresztül. Hadd ne soroljam, hogy mi mindennel jár egy képviselői munka, amit ha komolyan veszünk, akkor mellette már nem fér el például egy polgármesteri vagy akár miniszteri biztosi teendő. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból, többek között Pálffy István: Pelenkát!) Hiszen a mi jó példával való élenjárásunk és persze legfőképp a társadalmi felháborodás hatására elértük azt, hogy 2014-től legalábbis tiltott lesz a politikusi álláshalmozásnak ez a klasszikus formája.

Ellenben önök itt újabb és újabb kiskapukat teremtenek. Gondoljunk csak a járási hivatalvezetőkre, a megyei kormányhivatalok vezetőire vagy éppen a miniszteri biztosokra, ami a legutóbbi botránysorozat, ezért már ne rám orroljanak meg, a média teregette ki, hogy hány miniszteri biztosa van az Orbán-kormánynak. Önök a 2006-os választási kampányban a sajtóhírek szerint még azon szörnyülködtek, kedves fideszes képviselőtársaim, hogy négy miniszteri biztost alkalmaz a Gyurcsány-kormány. De hát azóta megtízszereződött a számuk! Nyolc miniszternek összesen 45 biztosa van. Itt bizony a tárcák többnyire ki is használják a lehetőséget, a törvényi maximumot, a mintegy havi bruttó 750 ezer forintos helyettes államtitkári fizetést adják a biztosoknak. A miniszteri fizetéseknél is nagyobb jövedelmük tehát sokszor úgy áll össze bizonyos álláshalmozó képviselőknek, hogy az érintettek a képviselői illetmény mellé még megkapják a biztosi illetményt is. Minden második hivatali autót is kap, többnyire Volkswagen Passatot, de mindegyikük nyaralhat a balatonőszödi kormányüdülőben, jogosultak soron kívüli, kiemelt egészségügyi ellátásra, olykor titkárságot, plusz költségtérítést is kapnak.

Hadd ne soroljam! Azonban négy olyan miniszteri biztosnak is hivatali autót biztosított a minisztériuma, aki képviselőként emellett több százezer forintos költségtérítést is felvehet a parlamenttől, főképp éppen gépkocsihasználatra jár ugyebár a választókerületi pótlék. Itt van például Gyimesi Endre fideszes képviselő, aki azt nyilatkozta, nem szégyelli, nyíltan azt mondja, nem érzi visszásnak, hogy hivatali autója mellé még költségtérítést is kap. Tehát nem elég a több mint egymillió forintos képviselői javadalmazása, a biztosi fizetéssel együtt már 1,8 millió forintot markol fel. Azt gondolom, akkor, amikor több mint félmillió forint választókerületi pótlékot kap, főként pont gépkocsihasználatra, akkor elfogadhatatlan, hogy ő vagy akár bármely más országgyűlési képviselő és egyben miniszteri biztos emellett még külön szolgálati gépkocsit is igénybe vesz. A teljesség igénye nélkül említhetném Mihalovics Péter önkormányzati képviselőt, aki ugyebár nemcsak országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, de még önkormányzati képviselő is. Hosszasan sorolhatnánk azért ezt a sort. Azt gondolom, ideje szembenézniük azzal, hogy sajnos a kormány nem képes önmérsékletet tanúsítani a miniszteri biztosok terén sem. (Pálffy István: Pelenkát!)

Tehát nemcsak földmutyi, trafikmutyi, hanem miniszteri biztosi mutyi is van itt bizony, egymásnak osztogatják ezeket a tisztségeket. Nagyon komoly közfelháborodást okozott, nemcsak a mi szavazóink, hanem az önök saját szavazói között. Ezért arra kérem önöket, ha meg akarják adni annak az esélyét, hogy önök még tisztességgel tudjanak a választóik szemébe nézni, akkor ezt a javaslatot vegyék most tárgysorozatba, mondják ki azt, hogy önök sem értenek egyet azzal, hogy aki miniszteri biztos, az egyben országgyűlési képviselő is lehet. (Nagy zaj. - Az elnök csenget.) Vessünk véget a politikusbűnözés egy törvényesített formájának, a politikusi álláshalmozásnak, mert törvényesen lehet tulajdonképpen munka nélkül, érdemi munka nélkül is felvenni ilyen értelemben dupla fizetéseket is.

Ezért kérem javaslatunk megfontolását és ennek a törvényjavaslatnak a tárgysorozatba-, majd napirendre vételét is. Természetesen módosító javaslatokkal lehet még rajta változtatni némit. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage