DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Megfogadva az intelmeit, amit mondani szeretnék, az beletartozik az általános vita kereteibe, de mégis kénytelen vagyok Józsa képviselő úrra reagálni. Szóval, az a helyzet, hogy természetesen nagyon üdvözítő, hogy önök cezúrát vontak. Egyetlenegy dolog hiányzik: adjanak számot arról, számoljanak el azzal, hogy akkor, amikor a pénzügyi válság bekövetkezett 2008-ban, az önök által, az ön mint képviselő által is támogatott Gyurcsány-, illetve Bajnai-kormányok mit tettek annak érdekében, hogy a spekulatív tőkemozgások kevésbé éreztessék hatásaikat Magyarországon.

Azt tudom, hogy önök hajszolták az euró minél előbbi bevezetését, ami éppenséggel ez ellen hat, de mit tettek, az önök kormányainak, a Gyurcsány-, Bajnai-kormányoknak szintén milyen javaslataik voltak annak érdekében, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszereket hogyan formáljuk át, hogyan legyen egy ökoszociális Európa, hogyan lehet az off-shore lovagokat innen kiseprűzni. Erről nem tudunk semmit. Azt viszont pontosan tudjuk, hogy az önök országlása alatt is off-shore cégekbe vándoroltak közpénzek. Nagyon jó, hogyha cezúrát vontak, de akkor szépen el kell mondani, hogy azzal, amit műveltek a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején, önök immáron nem tudnak azonosulni. Ez lenne a tiszta beszéd.

Amikor erről a nemzetközi egyezményről beszélünk, akkor arról beszélünk, hogy igen, Európában is léteznek még olyan helyek, ahova az elmúlt években az önök kormányzása alatt, a megelőző kormányok alatt közpénzeket szépen, szabadon ki lehetett talicskázni. Nem kellett messze menni a Kajmán-szigetekre, nem kellett Marshall-szigetekre menni, elég volt itt Európában a Csatorna-szigeteken kicsit szétnézni valamilyen postafiók után.

Tehát nagyon örülök, Józsa képviselő úr, hogy megváltozott a véleményük, ezt egy kicsit ki kéne bontani, hogy mi az, amit adott esetben mulasztásnak ítélnek a megelőző évek kormányzásából. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage