DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Ahogy látom, és ha a címet pontosan nézzük, akkor valószínűleg népességarányosan ilyen hosszan még egy országgal vagy részben egy tartománnyal, Guernseyvel nem foglalkoztunk. Én továbbra is azt kérném, hogy a súlyánál célszerű kezelni ezt a törvényjavaslatot, amely gyakorlatilag egy információcseréről szól. S talán abban is egyetérthetünk, hogy ebben az esetben ez a törvényjavaslat egyébként elősegíti azt a célt, ami itt több oldalról is elhangzott, hogy az off-shore tevékenységeknél Magyarországgal szemben ilyen eset ne fordulhasson elő. Alapvetően információcseréről van szó.

(20.20)

Ha szabad, még néhány megjegyzést tennék. Itt különfajta vádaskodások elhangzottak, és úgy látom, egymást kölcsönösen vádolják. Jó lenne tisztázni, hogy pontosan mi is a probléma. A magyar kormány lépjen fel erősebben az Európai Unióval szemben az off-shore jogi helyzet ellen és az ott meglévő lehetőségek ellen, ugyanakkor a másik oldalról azt mondja, hogy lépjünk fel az Unió, és egyébként a britek, ez esetben a brit kormánnyal szemben, harmadszor pedig még azt is állítja, hogy egyébként a brit kormány milyen jól kijátszotta az Európai Uniót, hogy csak egy ilyen puha egyezményt sikerült előállítani, ahol igazából csak információcserékről van szó. Szerintem jó lenne eldönteni, hogy pontosan mi is az alapprobléma ebben az esetben.

Aztán azokkal a dolgokkal nem tudok mit kezdeni, amikor a képviselő úr említi, hogy a válság kirobbanásának vagy a válságnak az oka 2008-ban az volt, hogy a világban találhatók off-shore pénzügyi központok. Ennek semmi köze nincs a válsághoz, ami 2008-ban megjelent. Tudom, hogy van egy ehhez hasonló ideológiájuk, tudom, hogy a Tobin-adót kitűzték nagyban a zászlóra. A Tobin-adót olyan formában, ahogyan önök szeretnék, senki nem javasolta Európában, és senki nem vetette fel, leszámítva az önök pártját. Az a pénzügyi tranzakciós adó, amelyet egy megerősített együttműködésben Európában valószínűleg bevezetnek egy szűk körben, az sem az a Tobin-adó, amit önök megfogalmaztak ebben a tekintetben.

Úgy gondolom, hogy mivel gyakorlatilag egy konkrét kérdésről beszélünk, szerintem nem célszerű most egy ekkora nagy kitekintést folytatni, mint amit önök tettek, különösen akkor, ha ebben a tekintetben kicsit zavaros az egész megközelítés, hogy most akkor az Unióval van baj, hogy nem lép fel erősebben, a magyar kormánnyal van baj, hogy miért nem lép fel erősebben, a brit kormánnyal van gond, amely egyébként önök szerint kijátssza az Uniót, amely próbál erősebben fellépni. (Dr. Schiffer András: Is-is.) Szerintem jó lenne ezt először tisztázni, és utána lehetne ebben a kérdésben, legalábbis erre vonatkozóan tovább vitatkozni.

Hadd tegyem hozzá, hogy ez a törvényjavaslat éppen egy lépés, valóban pici lépés, de egy lépés arra, hogy Magyarországon az off-shore lovagok - önök említették a kifejezést - vagy az off-shore bejegyzéssel működő társaságok ne működhessenek úgy, ahogy ön említette, és ne vihessenek ki úgy jövedelmeket.

Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage