DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ma reggel jött a hír, hogy az ügyészség nyomoz földpályázatok miatt, nyomozás indult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyes vezetői ellen, hiszen olyan visszaéléseket követtek el, hogy valótlan adatok, valótlan tartalmú okiratok alapján nyújtottak be területalapú támogatási kérelmeket. Úgy látszik, dől a dominó, államtitkár úr?

De nem csak ez történt az elmúlt hetekben. A Blikk című lap nyomására kiderült, hogy kik a pályázat nélküli földrablás kedvezményezettjei, kik a kedvezményezettjei annak, hogy egyesek pályázat nélkül kaptak nagy földeket. Az egyik fő kedvezményezett a Mezort Zrt., ahova Simicska Lajos vásárolta be magát a nyáron, s hogy, hogy nem, 18 ezer hektár, tehát 180 margitszigetnyi terület ütötte képletesen ennek a cégnek a markát. Ez azt jelenti, hogy területalapú támogatásként ez a cég 582 millió forintot nyalt fel, de ebben az évben fél év alatt összesen 1 milliárd 600 millió forint jutott ennek a Simicska-érdekeltségnek. De a pályázat nélküli földosztogatás nyertesei között vannak helyi fideszes kiskirályok, ott látjuk Mészáros Lőrincet és Raskó Györgyöt is.

A pályázatoknál sem jobb a helyzet. Fejér megyében az állami földek 75 százalékát nyolc érdekcsoport kapta meg, a helyben élők, helyben gazdálkodók gyakorlatilag semmihez sem jutottak. Kevesen nyernek sokat, csakúgy, mint Dél-Amerikában, ahol latifundiumok épültek ki évtizedek alatt. Más kérdés, hogy a latifundiumok visszafoglalását a helyben lakók Dél-Amerikában már elkezdték. Egy olyan vidéki klientúraépítés zajlik, amiért önök annak idején ellenzékben a szocialistákat kárhoztatták a LEADER-támogatások miatt. Kisemmizik, földönfutóvá teszik a helyben boldogulni akaró embereket - ezt láttuk Bábonymegyerben -, és beszántják a kishantosi ökológiai mintagazdaságot is.

Nem erről volt szó 2010-ben! Becsapják azokat, akiktől önök a kétharmadot kapták. A családi gazdálkodók helyzetbe hozásáról, a kisbirtokosok támogatásáról szónokoltak a kampányban. Ezek az emberek ma annyit látnak, hogy a Forgács Barnák után eljött a Mészáros Lőrincek világa 2010-ben. A falvak elnéptelenedését az akadályozhatja meg, ha a helyi gazdaság erősödik, ha a helyben élőket juttatja földhöz a hatalom. Ma nem ez történik, ezért menekülnek el sok esetben külföldre a vidéken élők. Mi arra fogunk kérni felhatalmazást a választóktól, hogy 500 hektár felett senki ne kaphasson állami földet, és vezessünk be egy 1200 hektáros abszolút birtokmaximumot. Arra készülünk, hogy becsukjuk a kiskapukat, hogy ne tolhassanak ki rajtuk több talicskát.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy jó évvel ezelőtt Ángyán professzor úr azt mondta, hogy annak idején a piszkos 12 ügyében, amikor az első Orbán-kormány ciklusának a végén kiprivatizáltak úgymond állami gazdaságokat, azért nem volt elszámoltatás, azért nincs elszámoltatás ebben az országban, azért nem vizsgálta ezt meg az álbaloldali kormány, mert - hogy professzor úr szavait idézzem - a nemzeti vagyon széthordásában az MSZP és a Fidesz mögött álló egyazon emlőn nevelkedett rablóprivatizációs hálózat aktív szerepet vállalt. Azt is mondta a professzor úr, hogy a megoldás az, ha leváltjuk ezt a rendszert.

Lehet, hogy a Fidesz szabadságharcot folytat multinacionális központokkal szemben, de ezt nem a haza, nem a helyben gazdálkodni akaró emberek, a családi gazdaságok érdekében teszi, hanem a saját hűbérurai, a saját oligarchái érdekében folytat szabadságharcot. Világosan kell látni, hogy az, ami most a pályázat nélküli földrablásnál folyik, ugyanarra a kottára íródott, mint a trafikpályázatok. Önök, ahogy a nyáron a miniszterelnök úr említette, nemzeti burzsoát akarnak felnevelni. Ez a nemzeti burzsoázia nem más, mint az önök klientúrája. Ez történik!

Az, amiről az előbb itt Rogán frakcióvezető úr szónokolt, ne tévesszen meg senkit. Önök nem az emberek érdekében folytatnak szabadságharcot, hanem a saját földesuraik, a saját oligarcháik érdekében. Azt kell világosan látnia minden magyar választónak, hogy a haza nem egyenlő Simicska Lajossal. Önök nem arra kaptak felhatalmazást, hogy a saját érdekköreik, a saját földesuraik érdekében földönfutóvá tegyék a becsülettel gazdálkodni akaró embereket. Új munkahelyek akkor lesznek Magyarországon, ha adnak levegőt, adnak életlehetőséget a helyben gazdálkodni akaró magyar embereknek.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

(13.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage