DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Gőgös Képviselőtársam! Az ügy, amiről ön beszélt, köztörvényes bűncselekmény, és hiába próbál ebben bármiféle politikai összefüggéseket keresni. Képviselőtársam, én nem fogok önnel vitatkozni a parlamentben, hogy ki vette észre hamarabb ezt az ügyet, de ön, úgy gondolom, elég jelentősen árnyékra vetődött ebben a kérdésben.

Az uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénybevétele ügyében a Fővárosi Főügyészség költségvetési csalás bűntettének kísérlete és hivatali visszaélés bűntettében rendelt el nyomozást, tisztelt képviselőtársam. A nyomozás alapján az MVH egy vezető beosztású dolgozója és annak bűntársai szervezett módon követtek el visszaéléseket oly módon, hogy erre a célra szervezett gazdasági társaságok révén valótlan tartalmú területalapú támogatások iránti kérelmet nyújtottak be. Eddig egyetértünk, képviselőtársam, ebben a dologban. Majd jelzem, ahol nem értünk egyet.

(13.40)

Ezen büntetőeljárás eredményeképpen, amely több száz milliós elkövetési értékre próbálta a bűncselekményt elkövetni, az időközben megindult büntetőeljárás a kifizetéseket meghiúsította, tisztelt képviselőtársam. A büntetőeljárás alapján 2013. október 11-én gyanúsítottként hallgatták ki az említett négy személyt, majd őrizetbe vették őket, és ezt követően vasárnap a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket. Képviselőtársam! Nem akarunk semmit eltussolni, ahogy ön mondta. Ez egy köztörvényes bűncselekmény, és ennek megfelelően fogunk ebben az ügyben eljárni.

És hogy reagáljak az ön által elmondott dolgokra: képviselő úr, mi 2013. február óta rendelkezünk információkkal, hogy szervezett bűnözői körök cégeket kívánnak létrehozni arra vonatkozóan, hogy a 2013. évi uniós földalapú támogatást megszerezzék. Ezen cégek vonatkozásában az információkat átadtuk a megfelelő hatóságoknak, akik az ügyben megindították az eljárást. Képviselő úr, ön elég régen parlamenti képviselő, államtitkár is volt. Azt gondolom, ha azt mondom, hogy a megfelelő hatóságoknak, akkor ön érti, mire gondolok. Ennek az ügynek a felderítése egy nagyon hosszú, bonyolult eljárás eredményeképpen történt meg. A nyomozó hatóságoknak mindenképpen meg kellett várniuk a május 15-i benyújtási határidőt, pontosabban a május 31-ét, ugye, mert akkor történtek az igénylések, és ezt követően történt azoknak a személyeknek a beazonosítása, akik jelen pillanatban előzetesben vannak, akik vonatkozásában megakadályoztuk, hogy a kifizetések megtörténjenek. Így, tisztelt képviselőtársam, sem Magyarországot, sem az Uniót semmilyen kár nem érte. Ugyanakkor a gazdákat is meg tudom nyugtatni, hogy október 16-án a kifizetési előleg meg fog történni, mindenki meg fogja kapni azt a támogatási összeget, amelyet benyújtottak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, önnek nem a kormányt kéne szapulnia, hanem azt kellett volna mondani, hogy eredményesen megakadályoztuk azt, hogy valóban a bűnöző körök maffiamódszerekkel uniós forrásokat szerezzenek meg. Képviselőtársam! Úgy gondolom, picit elkésett ezzel a dologgal. Amennyiben további információra van szüksége, állok rendelkezésére.

Köszönöm szépen, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage