MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Államtitkár úrnak mozgalmas napjai lehetnek, mindenhol vezető hír, hogy a beosztottjait sorban viszik be bilincsben, komoly bűnszervezetben elkövetett csalás gyanújával kapcsolatban.

Azzal kapcsolatban viszont én mondanék egy-két információt, hogy ön mindenképpen csúsztatott akkor, amikor azt mondta, hogy csak február közepén szerzett tudomást ezekről az információkról, hiszen én már írásban, szóban jeleztem, hogy ilyen ügyekkel visszaélnek. Ezt 2011-ben, 2012-ben is megtettem, sőt most év elején, januárban konkrét helymeghatározással küldtem önnek írásbeli kérdést, amiben jeleztem, hogy az ön beosztottjai visszaélnek a területalapú támogatásokkal, és csalárd módon mások helyett veszik ezt igénybe, kockáztatva ezzel az európai uniós forrásokat.

De áttérve a másik ügyre: többször kérdeztem már azzal a 34 ezer hektárral kapcsolatban államtitkár urat, amit nem pályáztatnak meg valamilyen rejtélyes oknál fogva. Aki esetleg nem foglalkozik a földdel, annak elmondanám, hogy ez 80 ezer futballpályányi terület, tehát nem kevés földről van szó, amit önök pályáztatás nélkül, a saját haverjaiknak osztanak ki.

Itt most azonban fordulat állt be. Persze, nem azért, mert önök meggondolták magukat, vagy éppen úgy ítélték meg a helyzetet, hogy valóban jogosak a kritikák, és ezek mindenkire tartozó információk kellenek hogy legyenek. Nem, nem azért, hanem azért, mert született egy bírósági döntés, amely arra kötelezi önöket, hogy a nyertesek neveit ezekben az esetekben is nyilvánosságra hozzák.

Amikor önt erről a nagyon sunyi ügyről kérdeztem, akkor a szokásos választ adta korábban, miért nem teszek feljelentést, illetve nincs benne semmi új információ. Államtitkár úr, igenis van, egyrészt nagyon jól tudja, hogy feljelentést hiába teszek, tettem több esetben, önök olyan törvényi környezetet hoztak létre, amelyben ezek teljesen legálisnak minősülnek. Azok az esetek, amikor önök a maffiacsaládoknak, a haverjaiknak, a politikai bennfenteseiknek juttatják az állami földeket - ezeket önök teljesen legálissá tették.

Az, hogy nincs benne új információ, azt pedig azzal cáfolnám, hogy néhány újabb példát felhoznék. Saját falujában az összes állami földet elnyerte Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora polgármestere, ezen felül pedig a szomszédos Kunmadarason is kapott 24 birtokot. Három éve egyébként már megajándékozta 70 hektárral az NFA, 170 hektárral pedig nemrégiben a nemzeti park.

De mondhatok egy másik polgármestert is: Tiszanánás, Tóth József cége 29 földdarabot vitt el a faluban a helyiek elől, pályázat nélkül. Államtitkár úr rokonsága is érintett, ez már korábban felmerült, egy olyan céggel, ami már több mint 700 hektárnyi földterületet nyert el. De kollégáját, Czerván Györgyöt is említhetném, aki szintén jutott állami birtokhoz. Rajtuk kívül még öten ülnek itt a teremben jelenlegi fideszes képviselők, akik nyertek állami földet; volt olyan szerencsés, aki 82 földrészletet mindjárt. De nem csak a gazdálkodó képviselőtársaiknak juttatják az állami földeket; Daher Pierre felesége is kapott, mellékállásban a képviselő úr egyébként kórházigazgatóként is dolgozik. Vagy az a ma már említett Raskó György, akit önök kifejezetten - szerintem jogos módon - ellenségképként festenek le, hiszen valóban egy olyan agráriumot próbált megvalósítani, ami, úgy gondolom, hogy egyikünknek sem állhatna érdekében, még ezt a Raskó Györgyöt is megjutalmazták állami földekkel, így most már 2400 hektáron gazdálkodhat ez az ember.

Mészáros Lőrinc nevét is már sokszor emlegettük, miniszterelnök úr személyes jó barátja és bizalmasa, nem ismeretlen figura az állami földek területén. Tavaly 758 hektárt vitt el a helyben élő gazdálkodók elől, csak ezen a környéken, Felcsúton és a Váli-völgyben; ha az egész megyét nézem, több mint 1000 hektárt. De a Mészáros család a dupla szerencsések közé tartozik, hiszen mindjárt öt trafikot is kaptak az állami földek mellé. Sőt, talán tripla győzteseknek is nevezhetném őket, hiszen Mészáros Beatrix és Mészáros János, felesége és fiútestvére is kapott földeket 94, illetve 139 hektár erejéig, mindezt a helyben élő gazdálkodók elől, államtitkár úr. Simicska Lajosról is hosszasan lehetne mesélni, hiszen az ő érintettsége is 59 esetben bizonyosodott be.

Államtitkár úr, nem erről volt szó! Azt ígérték, hogy a kétharmadot arra fogják használni, hogy az állami földek a helyben élőknél, a helyi közösségeknél maradjanak, ehelyett pedig az előbb említett urak kapták. Én az állami földekkel kapcsolatban egyetlenegy esetben tévedtem, korábban azt hittem, hogy az önök politikai elitje arra használja a földeket, hogy kiosszák a haverjaiknak. Ma már tudom, hogy nem így van, hanem az ország valódi urai használják önöket arra, hogy megszerezzék az állam földjeit.

Ezekre adjon választ, államtitkár úr, és ne beszéljen mellé szokásához híven! Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage