DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Legelőször is határozottan visszautasítom azt a kijelentését, amely szerint az állam törvénysértő módon fogadja el a pályázatokban szereplő óradíjakat, és ezzel törvényszegési kényszert teremt. A vagyonvédelmi cégek árképzési gyakorlata piaci kérdés. Az árat a piac, a kereslet és a kínálat határozza meg. Ezen a területen nincs hatósági ár megszabva. Abban az esetben, ha a vagyonvédelmi cégek rendszeresen a kamara által csak ajánlásként meghatározott minimális díj alatti árat tartalmazó ajánlatot tesznek, akkor a közbeszerzési eljárásokat bonyolító ajánlatkérő nem tud mást tenni, mint az alacsony árú ajánlatok közül választani. Az ajánlatkérőnek csak indokolást kell kérnie, és ha az indokolás megfelelő, akkor nem zárhatja ki az ajánlattevőt.

A pályázók nemcsak a kamara ajánlási árát, hanem annál magasabb árat is meghatározhatnak. Azt, hogy egy adott pályázat referenciaként mennyit ér meg az adott gazdasági társaságnak, azt a cég vezetése dönti el. A pályázat nyertesei között tudomásom szerint egyetlen olyan gazdasági társaság sem volt, amely negatívan zárta volna az előző év egyenlegét azokban az esetekben, amelyeket ön az interpellációjában fölsorolt.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága objektumainak őrzésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatása közbeszerzési bonyolító cég bevonásával történt, a törvény rendelkezéseinek megfelelően. Az ajánlatok értékelését és az eljárás eredményét az ajánlattevők tudomásul vették, elfogadták, jogorvoslati eljárást nem kezdeményeztek. A munkaügyi ellenőrzésnek folyamatosan hosszú évek óta kiemelt ellenőrzési területe a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet végző munkáltatók tevékenysége. 2012-ben 1715 vagyonvédelmi ágazathoz tartozó munkáltatót ellenőrzött a munkaügyi hatóság, amely 15 508 munkavállalót érintett. 2013. augusztus 31-éig 1360 munkáltató ellenőrzésére került sor, amely 5489 munkavállalót érintett. Az ellenőrzési adatokból megállapítható, hogy a munkaügyi hatóság mindent megtesz a vagyonvédelmi ágazatban jelentkező esetleges jogsértések megszüntetésére.

Az órabérek vonatkozásában az árszabályozás indokoltsága a vagyonvédelmi szakma esetében nem áll fenn, ugyanis nincs szó sem vevői monopolhelyzetről, sem igazolható fogyasztói hátrányról, sem olyan piaci helyzetről, amely más eszközökkel ne lenne kezelhető. Egyebekben pedig ellentétes lenne az Európai Bíróság döntésével is.

Tisztelt Képviselő Asszony! Interpellációja elején hivatkozott arra, hogy a vagyonvédelmi ágazat kérdéseit inkább hatósági nyomozás keretében kellene tisztázni. Ezzel kapcsolatban azt javasolom, fontolja meg, hogy amennyiben bűncselekmény elkövetéséről van tudomása, tegyen feljelentést, és a hatóság az eljárást megindítja. Kérem, hogy fogadja el a válaszomat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage