ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Idén nyáron botrányok, ellenzéki képviselői küzdelmek és lázas háttéregyeztetések után végül bekerült a büntető törvénykönyvbe a családon belüli erőszakra vonatkozó önálló tényállás. A küzdelmünk, ami Halász Pálma népi kezdeményezésének felkarolásával kezdődött, és számtalan botrányon keresztül végül Balog miniszter úr és Répássy államtitkár úr bevatkozásának köszönhetően részeredménnyel járt, személyes véleményem szerint elhozta a ciklus legmélyebb és legfelemelőbb pillanatait egyaránt. Utólag az ember igyekszik már csak a pozitívra emlékezni, és én fontosnak tartom, hogy itt egy ellenzéki képviselő és a kormánytagok közötti egyezkedés megmutatta, hogy nagy ritkán lehet azért együttműködéssel elvégezni a munkát, ami előttünk áll, és talán ez az egyetlen út, amelyen eredményeket lehet elérni.

Az általunk jegyzett javaslatok bekerülése és az önálló tényállás megszületése azonban még messze nem elégséges a súlyos és krónikus társadalmi krízis kezelésére, az egyre növekvő erőszak megfékezésére, ami hetente egy nő és havonta egy gyerek halálát és tízezrek szenvedését okozza jelen pillanatban is.

A Btk.-módosításokat akkor azzal a miniszteri ígérettel fogadtuk el, hogy kezdeményezi az erőszak megfékezésének és megelőzésének átfogó rendezését elősegítő keretegyezmény, az isztambuli egyezmény aláírását, hiszen ez már régen a nőszervezetek fő követelése, és - ahogy a miniszter úr is hangoztatta ígéretében - további szabályozási feladatokat jelent a következő kormányoknak az erőszak megelőzése és megfékezése terén. Május 31-én meg is alakult egy munkacsoport, de a témáról azóta sem sokat hallottunk, csak a bűnügyi és sajnos a parlamenti tudósításokban került elő a téma.

Kérem államtitkár urat, tájékoztassa azokat a nőket és nőszervezeteket és minden választót, aki elvárja a kormánytól, hogy cselekedjen ez ügyben: hogyan áll ez a munka, mire jutott a munkacsoport? És kérem, konkrét céldátumot is jelöljön meg: mikor fogja a magyar kormány aláírni az isztambuli egyezményt?

Várom válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

(14.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage