DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A rezsicsökkentés a jelen és az elmúlt évek egyik legjelentősebb társadalom- és gazdaságpolitikai tette. (Dr. Józsa István: Elmúlt fél évszázad!) A 2010 előtti időszaknak nem volt egyetlen olyan kormányzati intézkedése sem, amely a teljes magyarországi lakosságra nézve, ráadásul ennyire közvetlenül és hathatós segítséget nyújtott volna, mint a megélhetési költségek mérséklésére irányuló határozott és kiterjedt kormányzati intézkedéssorozat.

Nem volt kétségünk afelől, hogy az ellenzék beindítja a lejárató kommunikációs gépezetét, nem habozva alkalmazni jól bevált régi módszerét, nevezetesen, hogy külföldi elvbarátaival szövetségre lépve, belügyeinket nemzetközi nyomásgyakorlással akarja saját elképzelései felé terelgetni.

(14.40)

Azzal is tisztában voltunk, hogy az iparági szereplők öröme sem lesz felhőtlen, elvégre a rezsicsökkentés minden újabb állomása azzal az eredménnyel jár számukra, hogy kevesebb extraprofitot vihetnek ki az országból, így várható volt, hogy ezek a feszültségek a brüsszeli bürokrácia figyelmét is felkeltik. Látni kell azonban, hogy annak a szervilis politikának, amely a Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat jellemezte, és amely 2002-2010 között ilyen végletesen kiszolgáltatottá tette a gyakran komoly megélhetési gondokkal küzdő hazai fogyasztókat, egyszer és mindenkorra véget kell vetnünk azzal, hogy a kormány végre az emberek oldalára áll.

Ha európai összehasonlításban nézzük, a magyar családok a bevételeik aránytalanul nagy százalékát kényszerültek a legalapvetőbb közműszolgáltatások díjaira fordítani, különösen, ha ezt a jövedelmükhöz képest viszonyítjuk. Sem az ország gazdasága, sem a magyar emberek egyéni boldogulása nem képes lendületet venni, gyarapodásnak indulni, ha az emberek mindennapjait a megélhetés legelemibb problémái szorongatják. Gazdasági és morális értelemben tehát nem állt előttünk más lehetőség, mint hogy a magyar állampolgárok segítségére siessünk, csökkentsük a rájuk nehezedő terheket. Megértjük, hogy több mint ezer kilométerre Magyarországtól, olyan országokban, ahol az átlagos életszínvonal többszörösen meghaladja a hazait, nem könnyű megérteni azokat az eltérő gazdasági és szociális sajátosságokat, amelyek elodázhatatlanná tették a kormány erélyes közbelépését.

Meggyőződésünk, hogy jó úton járunk, s ebben a hitünkben megerősít az, hogy a Magyarországon elsőként alkalmazott rezsicsökkentési politikát mára Európa számos országa vagy átvette, vagy vizsgálja az átvétel lehetőségét. A baloldali hisztériakeltés ellenére Magyarország igenis kötelességtudó, az európai alkotmányos értékeket messzemenően tisztelő tagállama az Európai Uniónak, vannak azonban olyan kérdések, amelyekben nem lehetünk megengedők saját állampolgáraink rovására. Az Európai Unió vezető szervei számára többször jeleztük, hogy Magyarország a szabályozott energiaárak megszüntetésére rövid távon nem lát esélyt.

Készek vagyunk együttműködni a Bizottsággal valamennyi kérdés megválaszolásában, ugyanakkor nem fogunk lemondani kitűzött céljainkról. A kormány továbbra is minden lehetőséggel, eszközzel védeni fogja a kiszolgáltatott hazai fogyasztók érdekeit, és tovább folytatja a rezsicsökkentés politikáját.

Kérem képviselő urat, hogy szíveskedjen válaszomat elfogadni. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage