DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Négy perc nem ad nekem arra lehetőséget, hogy az elmúlt évek valamennyi intézkedését részletesen ismertessem, amelyet a devizahitelesek megsegítése érdekében tettünk. Az ön által konkrétan felvetett Nemzeti Eszközkezelő Zrt. országszerte eddig 11 500 ingatlanfelajánlást fogadott be, ezáltal a program 11 500 család, vagyis hozzávetőleg mintegy 52-55 ezer olyan személy lakhatását oldotta meg megnyugtató módon, akiknek a bank már felmondta a jelzálog-hitelszerződését. A hatályos jogszabályok szerint és átláthatóan működő országos jelentőségű programhoz az érintettek egyre többen, folyamatosan csatlakoznak, ami bizonyítja, hogy a kormány eredeti elképzelése a gyakorlatban is megállja a helyét.

A Fészekrakó-csalásként ismertté vált ügy jóval korábbi keltezésű, amely jóllehet a mai napig nagy vihart kavar, a Nemzeti Eszközkezelő-programmal semmilyen alapon nem vethető össze. A miskolci városvezetés a Fészekrakó-csalással kialakult helyzet orvoslására számos más kísérlet mellett az idén márciusban határozatot fogadott el. A határozat értelmében az önkormányzat megvásárolja az OTP Faktoringtól, valamint az OTP Banktól a 178 darab ingatlanhoz kapcsolódó banki követelést, amelynek révén az érintett ingatlanok önkormányzati tulajdonba kerülnek, így megkezdődhet az ön által is említett rehabilitációjuk. A városrész problémájára helyben születik tehát megoldás azzal, hogy a városvezetést ebben a kormány is természetesen támogatja.

(14.50)

Mindazonáltal a Fészekrakó-csalásként ismertté vált ügyben több száz vádlott érintett, és egyszerre több per is folyamatban van. Jogerős bírói ítélet eddig nem született. Amennyiben a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tudomására jut olyan hivatalos információ, hogy a bűncselekménnyel érintett lakóingatlan megvásárlása folyamatban van vagy ilyen ingatlan került a magyar állam tulajdonába, akkor a társaság haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy csak azokon a rászoruló hiteladósokon segítsen, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

A Nemzeti Eszközkezelő általi tulajdonszerzéssel a jelzálogjogot valóban törlik. Ezzel kapcsolatban azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fészekrakós lakások esetében olyan jelentős mértékű banki tartozások keletkeztek, amelyek gyakorlatilag kizárják, hogy a bankok mögött jelzálogjoggal vagy végrehajtási joggal biztosított társasházi követelések teljesüljenek a végrehajtási eljárásban, függetlenül attól, hogy az eszközkezelő megvásárolja-e a tartozásoktól terhelt ingatlant.

Remélem, hogy sikerült az ön kérdésére választ adnom, ezért kérem, hogy a válaszomat szíveskedjen elfogadni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage