DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A második Orbán-kormány megalakulása óta az elmúlt húsz év legintenzívebb korrupcióellenes intézkedéssorozatának végrehajtása van folyamatban Magyarországon. Az úgynevezett elmúlt nyolc évben büntetlenül hagyott és szervezetten gyakorolt korrupciónak és az afelett szemet hunyóknak súlyos szerepük van az ország gazdasági és pénzügyi helyzetének kialakulásában, kialakításában, az általános erkölcs és bizalom lábbal tiprásában.

Az intézkedéssorozatnak köszönhetően bátran kijelenthetjük, hogy mind a jog, a közigazgatás és a gazdaság területén sor került a korrupció megelőzéséhez szükséges feltételek javítására. Navracsics miniszter úr korrupcióellenes közös nyilatkozatot írt alá Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Polt Péterrel, a Legfőbb Ügyészség elnökével és Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével. Hazánk csatlakozott a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához, valamint a kormány elfogadta a közigazgatás egészét átfogó, korrupciómegelőzési programját. Ennek keretében többek között Zöld könyv készült az állami szerveknél érvényesítendő etikai követelményekről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig integritás-tanácsadó szakirányú továbbképzés akkreditálására került sor.

Tiszta és átlátható viszonyok megteremtésére került sor az új közbeszerzési törvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével is, mivel ezáltal lezárultak azok a kiskapuk, amelyeken keresztül az állami vagyon eddig elszivároghatott. A kormány 2012-ben döntött arról, hogy Magyarország csatlakozik a "nyílt kormányzati együttműködés" kezdeményezéshez, és 2013 februárjában egy akciótervben rögzítette az együttműködés keretében teendő vállalásait is. Szintén a kormány érdeme, hogy törvénymódosítással elérte az ügyészség függetlenségének további erősítését, és jelentős költségvetési támogatást nyújtott ahhoz, hogy az ügyészségen belül megalakuljon a korrupcióellenes ügyészség.

Úgy az igazságszolgáltatási reform keretében alkotott új, alapvető kódexben, mint az új Ptk.-ban és Btk.-ban is megjelennek a közigazgatás fejlesztésében kiemelt értékek, a korrupció elleni harc és az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás elvárása. Az Országgyűlés újabb döntésének köszönhetően, remélhetőleg hamarosan, egy újabb, a korrupció elleni küzdelem fontos területe kerülhet végre leszabályozásra, a közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat elfogadásával.

Kérdezem tehát államtitkár urat, hogyan áll Magyarország a korrupció elleni küzdelemben, az antikorrupciós intézkedéssorozat milyen eredményeket hozott hazánk nemzetközi szakmai megítélésében.

Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage