DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ha pár évvel ezelőtt elhangzott az a szó, hogy korrupció, mindenki tudta volna mondani a neveket, az ügyeket, Sukoró, Hagyó Miklós, Zuschlag János (Dr. Józsa István: Közgép.), Hunvald György, és még hosszasan lehetett volna ezeket mondani. Ezeknek az embereknek egy jó része vagy már tölti, vagy letöltötte börtönbüntetését, és a szocialista korrupciós gyakorlat részeivé váltak. Míg ez a kormányzat nemcsak a büntető törvénykönyv szigorításával, de más intézkedésekkel is, mint amit képviselő úr is említett, egy nyílt társadalmi együttműködésben, egy korrupciómegelőzési kerekasztalon vitatta meg ezeket a javaslatait, hozta létre azokat az intézkedéscsomagokat, amelyek egyik részéről pont a mai napon itt dönteni fogunk, hiszen a bejelentővédelmi szabályozásról fog dönteni a mai napon itt a parlament.

Ezt a fajta társadalmi bizalmatlanságot több eszközzel igyekeztünk orvosolni, ami a korrupciót lengi körül, és ennek nemzetközi minősítésben is megvannak az eredményei. Ha megnézzük például elsősorban a Transparency International nemzetközi felméréseit, azt láthatjuk, hogy Magyarország itt két év alatt igencsak jól javított a helyzetén, hiszen az 54. helyről a 46. helyre kerültünk, ezzel javítva több pozíciót. És immáron már csak három közép-európai ország, Észtország, Szlovénia és Lengyelország van mögöttünk, Litvániát sikerült ebben az elmúlt két esztendőben megelőznünk. Ha az abszolút adatokat nézzük, hogy ki miként gondolkodik a korrupcióról, érzi-e a korrupció emelkedését, nos tehát, ez a kormányváltáskor 75 százalék volt, most 13 százalékkal kevesebb, csak 62 százalék mondja ezt. Idézőjelben mondom, hogy "csak", hiszen ez is nagyon magas arány, de jól látszik, hogy a társadalmi bizalmatlanság csökkenése azért 13 százalékkal két-három év alatt, úgy érzem, kézzelfogható eredmény.

Az pedig, aki ugyanazt nyilatkozta ugyanebben a nemzetközi felmérésben, hogy az elmúlt időszakban önmaga találkozott egy korrupciós üggyel, tehát fizetett-e kenőpénzt, ez a világ átlagában 27 százalék, az Európai Unió átlagában 11 százalék, Magyarországon ez most 12 százalék. Két évvel ezelőtt azonban 14 százalék volt. Tehát 14-ről 12 százalékra, 2 százalékkal csökkent azoknak az aránya a Transparency International felmérése szerint, akik maguk kenőpénzt fizettek volna. Ezek tehát olyan abszolút számok, amelyek mutatják a kormányzat ebbéli tevékenységének eredményeit. Fontos lépésnek tartották szintén nemzetközi minősítők, hogy elfogadásra kerültek a hivatásetikai kódexek, amelyek mintegy megelőzik a korrupciós helyzet kialakulását.

A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a 2013-ban publikált, tehát idei évi konjunktúrafelmérése szerint sokkal jobb a korrupcióval kapcsolatos helyzet. Míg az előző évben csupán 6 százalék volt elégedett a kormányzat ilyesfajta tevékenységével, addig ez már 12-re növekedett, kétszer annyian nyilatkoztak tehát úgy az elmúlt időszakban, hogy rossz a helyzet, és ez most a duplájára javult, tehát sokkal jobb, kétszer olyan jó a megítélése a kormányzat ilyesfajta tevékenységének. Az elégedetlenek aránya pedig 44-ről 35 százalékra csökkent, miközben a pozitív nyilatkozatok száma 6-ról 12 százalékra emelkedett a német-magyar iparkamaránál.

A Világgazdasági Fórum felmérésével kapcsolatban, amely a versenyképességet vizsgálja, elmondhatjuk, hogy itt is érzékelhető a kormány eredménye két év alatt. Míg a korrupciót nagy problémának, a legproblémásabb területnek 10,3 százaléknyian tartották a kormányváltás utáni hónapokban, most ez 9,4 százalék. Tehát nagymértékben csökkent. Az utóbbi napokban került nyilvánosságra az OECD-nek és a Transparency Internationalnek egy közös felmérése, amely egy nemzetközi beszámoló azzal kapcsolatban, hogy mennyire szereznek érvényt a különböző országok az ilyesfajta korrupció elleni fellépésnek, amelyeket a szervezetek az ajánlásaikban rögzítettek. És itt is Magyarország sokat javított, a sereghajtó "alig alkalmazóból" már, korlátozott mértékben ugyan, de "az előírásoknak érvényt szerző" országgá léptünk elő. Tehát nemzetközi téren is pozitív visszhangjuk van a magyar korrupciómegelőzési intézkedéseknek.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

(15.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage