OSZTOLYKÁN ÁGNES (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mekkora béremelést kapnak a felsőoktatásban oktató tanársegédek, adjunktusok, docensek? Semekkorát. 2008 óta senki sem kapott egy fillér béremelést sem.

A keresetek értéke drasztikusan csökken. Ez azt jelenti, hogy az oktatói és kutatói pálya folyamatosan veszít vonzerejéből, és egyáltalán nem tudja már felvenni a versenyt a piaci keresetekkel. A különböző vállalatok vagy akár állami intézmények elszívják a legtehetségesebb oktatókat és kutatókat. Holott mindannyian tudjuk, hogy pont az lenne a cél, hogy a jövő diplomásait a legjobb szakemberek tanítsák az egyetemeken.

Hiába a hivatástudat, ha nem lehet megélni abból a fizetésből. Ahogy a közoktatásban, úgy a felsőoktatásban is alapvető fontosságú tehát az ott tanítók átlagon felüli javadalmazása és megbecsülése. A korábban hosszú ideig oktató és vezető egyetemi tanár államtitkár úrnak nyilván nem kell ecsetelnem, hogy mit jelent mindez a felsőoktatás és így a fiatalok jövője szempontjából. Remélem, a kormány többi tagja is belátja majd ezt mielőbb.

Továbbmegyek. A kormány folyamatosan a minőségi felsőoktatás kialakításának szükségességéről beszél. Ezért kérdezném: hogyan lesz minőségi felsőoktatás a benne oktatók és kutatók megbecsülése nélkül? Mert szerintem sehogy. De akkor a felsőoktatási stratégiában miért nem szerepel mindez stratégiai célkitűzésként?

(15.30)

A jövő évi költségvetési tervezetben miért nem látjuk továbbra sem a béremelést? Államtitkár úr, mikor fogják visszapótolni a bérek Gyurcsány-Bajnai-korszakban elindult tartós értékvesztését? Mikor fogják vonzóvá tenni a főiskolai, egyetemi oktatói pályát? Mikor lesz béremelés a felsőoktatásban?

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage