DR. KLINGHAMMER ISTVÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Nagyon sok kérdést kaptam. Szeretném leszögezni, hogy a felsőoktatásban a bérmozgás úgy folyamatos, hogy minden oktatói státusban és kutatói státusban a bérminimum van meghatározva. Hála istennek, azokon az egyetemeken, főiskolákon, ahol megfelelő innovatív kutatási háttértevékenység van, ott ettől a minimális bértől lényegesen eltér az oktatók bérezése. Hozzáteszem - korábbi életemből mint gyakorló ember mondhatom -, hogy az egyetemen keresztül nemcsak bért kapnak az oktatók, kutatók, a java, a legjobbak, hanem egyetemi jövedelemhez is jutnak, pont ebből, amit elmondtam, az innovatív és kutatási tevékenységből. Tehát nagyon különböző a felsőoktatásban a különböző intézmények bérrendszere.

Elfogadom azt viszont, hogy valamilyen módon hozzá kell illeszteni az oktatók bérezését a közoktatásban tapasztalható bérrendezéshez. Ez pedig, ahogy a kormányzat és a parlament elfogadja a felsőoktatás átalakításának stratégiáját, ebben szerepel nem a bérrendezés, hanem az, hogy valamilyen módon a minőség irányába ellépünk: benne van az anyagban az, hogy bevezetnénk a "professor excellence" támogatást kiváló professzoroknak, lehetőséget nyújt vagy arra, hogy a bérük, jövedelmük legyen magasabb az egyetemen, vagy arra, hogy megfelelő fiatalokkal vegye körül magát, ha ő akadémikus, levelező tag vagy rendes tag. Tehát erre a törekvés megvan.

Arra is megvan a törekvés, hogy ahogy elindul a felsőoktatás átalakítása e mellett a stratégia mellett, akkor itt ígérhetem, hogy mindenféleképpen az a bérrendezési mozgás is megindul, amit ön várt, de hozzáteszem, hogy ha államtitkár vagyok, én ahhoz ragaszkodom, hogy ez is a minőség jegyében, tehát különböző módon jelenjen meg, nem egységes szerkezetben és egységes szervezetben, hanem ahogy a teljesítmény látszik.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage