BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A világ jövőbeni stratégiai kérdései között a víz lesz az egyik legfontosabb, fontosabb lesz, mint bármilyen energiahordozó.

Magyarország kiemelten kezeli ezt a témát, és hazánk az egész világon kimagasló vízügyi szakértelemmel, ismeretanyaggal és infrastruktúrával rendelkezik. A 2012 júniusában megrendezett Rio+20 fenntartható fejlődési konferencián Áder János köztársasági elnök úr bejelentette, hogy Magyarország rendezi meg a 2013-as nemzetközi víz világtalálkozót októberben, amelyre az ENSZ tagállamai, az intézményei mellett valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplő is meghívást kapott.

A víz világtalálkozó célja az volt, hogy a vízzel kapcsolatos leglényegesebb kérdésekben - ivóvíz-szolgáltatás, szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák - támogassa a fenntartható fejlődési célok kidolgozását, és iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához.

Tisztelt Államtitkár Úr! A találkozó a magyar diplomácia kiemelkedő eseménye 2013 második félévében. A víz az egyik olyan téma, amellyel Magyarország a jövőben is meg fog jelenni a köztudatban az egész világon. Szükséges volt ez a találkozó azért is, mert néhány évtizeden belül a világ lakosságának igen jelentős hányada nagy valószínűséggel vízhiánnyal fog küzdeni. A megelőzés, a készletek ésszerű felhasználása és tartalékolása, a tudatos vízpolitika tehát közös ügyünk, nemcsak Magyarországon, de globális szinten is, amit csak hatékony együttműködéssel, kölcsönös párbeszéddel érhetnek el a világ országai.

Ennek fényében kérdezem államtitkár urat, milyen eredményeket hozott a budapesti víz világtalálkozó. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage