DR. ILLÉS ZOLTÁN vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, annál is inkább, mert tényleg számadásra is, összefoglalásra is alkalom adódik. Hadd hallja mindenki nemcsak ebben a teremben, hanem ebben a hazában, hogy az előnyök és a hasznok a világtalálkozó kapcsán, illetve az eredmények két szakaszra, két részre bonthatók, elsősorban diplomáciai, ugyanakkor - másodsorban - szakmai tekintetben vannak ezek az eredmények.

Hogy ezeket az eredményeket taglalni tudjam, szükséges az, hogy három szakaszra osszam ezt a rendezvénysorozatot, nevezetesen az előkészítés időszakára, aztán az október 8. és 11. közötti időszakra, a megvalósulás időszakára, és az utóéletéről is beszéljek ezen víz világtalálkozónak.

Ahogy ön is említette helyesen, mind az ismeretanyag, mind az infrastruktúra, mind a technológiák megvannak Magyarországon, és még valami: az az óriási nagy kincs - a szerencsénk is egyúttal -, hogy a világnak ezen részén, a Kárpát-medencében olyan vízkészletekkel rendelkezünk, amelyek egyedülállóak. De ezeknek a vízkészleteknek a megőrzése, a hasznos felhasználása, az öntözésre való hasznosítása mind olyan feladat, amely az elkövetkezendő években előttünk áll. Ilyen tekintetben, azt kell mondanom, hogy a nemzetközi szerepvállalásunk - mármint az előkészítő munka során - a tekintélyünket növelte, és erősítette a világ különböző pontjain, nem csak az ENSZ-ben, különböző országokban azt a tudatot, hogy Magyarországon bizony olyan szakemberek vannak, akik értenek a vízügyekhez, képesek eredményeket felmutatni és nemcsak hazánk érdekében, hanem a világ más országai érdekében is.

Fantasztikus színvonalú rendezvényen vagyunk túl, le a kalappal a magyar diplomácia előtt, le a kalappal azok előtt, akik szakmai tekintetben a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről foglalkoztak ennek a világkonferenciának a megrendezésével, lebonyolításával.

(15.40)

Jön az utóélete, hiszen újabb kétoldalú tárgyalások, beruházások, újabb konferenciák, részvételek és nyilvánvalóan technológiák eladása is bekövetkezhet ezen víz világkonferencia kapcsán.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage