DR. HOFFMANN RÓZSA, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Hogyan halad a kompenzáció? Jól halad, amit ígértünk, azt teljesíteni tudjuk, akárcsak az átsorolásokkal. Ahogy ígértük, az október eleji fizetéssel minden pedagógus megkapta a magasabb bért, a kompenzációra pedig azt a vállalást tettük, hogy a november elején esedékes fizetéssel együtt fogják megkapni. Így is lesz, hiszen jól halad a folyamat.

Megismétlek néhány adatot: 105 286 KLIK-ben dolgozó pedagógus kapott béremelést; akiket kompenzálni kell, azoknak az összes létszáma végül is 1016 fő. Most miből adódott a kompenzáció szükségessége? Miből adódott az, hogy ha nem kompenzálnánk, akkor 1016-an kapnának kisebb jövedelmet, mint kaptak korábban? Nem sorolom fel az összes esetet, csak példaként említem a túlórákat. A túlóra minden foglalkozási ágban és minden országban a ténylegesen elvégzett többletmunkáért járt, arra az időszakra, amíg a többletmunkát végezték. Na most, annak a pedagógusnak, akinek tavaly heti tíz vagy tizenöt túlórája volt - ilyet is találtunk, még annál is többet -, ebben az évben nem lesz túlórája, tehát itt a kompenzáció nem teljesen indokolt; ezzel együtt is azt szeretnénk, hogy ne legyen kevesebb lehetőleg senkinek a jövedelme.

Jelen pillanatban, a tegnapi összesítés alapján összesen már csak 72 olyan pedagógus volt, köztük sok vezető is, akinek az összjövedelme valamicskével csökkent volna, ezeket is még egyenként vizsgálja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Végül is egészen minimális lesz, 1 ezrelék alatti lesz azoknak a száma, akiknek esetleg csökken a jövedelme. Azt ígértük, hogy mindenkivel egyénileg fognak beszélni, egyénileg közlik velük, ez is megtörtént szeptember 30-ig, ezért tehát érthetetlen az a bajkeverés, az a szándékos zavarkeltés, amit a pedagógusbérek körül egyesek keltenek. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Nem is érti a társadalom, hogy miről van szó, ilyen mértékű fizetésemelés esetén miért elégedetlenkednek.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage