DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Jómagam sportszerető, labdarúgást szerető emberként azt gondoltam, hogy az e nyári, július 25-ihez képest már sokkal rosszabb nem történhet. Ekkor az utolsó klubcsapatunk is kiesett a nemzetközi kupákból, tehát már az augusztust sem sikerült megérniük, nemhogy a csoportkört. Azonban a pénteken elszenvedett 8:1-es vereség túlmutat a sportági kérdéseken. Sok politikus meg is nyilatkozott ebben az időszakban; meglehet, hogy Orbán Viktor inkább a főzéssel törődött másnap, pedig előszeretettel mutatkozott egy-egy pozitívabb eredmény után különböző sportkérdésekben.

Nem gondolja-e ennek a fényében, hogy ezt a három és fél évet minimum végig kellene gondolni, amit önök elkövettek, sok minden másban is, persze, de kifejezetten a sport tekintetében? Nem gondolja-e, hogy újra kellene gondolni azt a gyakorlatot, amely tízmilliárdokat költ stadionberuházásokra? Kifejezetten olyan stadionokra gondolok itt, ahol fideszes pártvezetők érdekeltek, szurkolók, támogatók vagy éppen klubvezetők, gondolhatunk itt Kósa Lajos, Kubatov Gábor vagy akár Orbán Viktor kedvenc csapatára. Ennek az egész torz eredménynek a tükrében nem gondolja-e, hogy mégis abszurd az, hogy egy 1800 lelkes település, Felcsút 3,5 milliárdért kap állami támogatással egy stadiont, úgy, hogy ez az összeg az elsőéves taotámogatásokból több mint a négy látvány-csapatsportág összes támogatása a labdarúgáson kívül és a MOB támogatása összesen. Nem gondolja-e, hogy probléma az, hogy egy ilyen helyzetben megy a felelőskeresés, az egymásra mutogatás? Egyébként a jogszabályi háttér sem teljesen tiszta, hiszen a MOB alá rendelt, tulajdonképpen egycsatornás rendszerben az MLSZ mégis itt egy keszekusza háttérrel, egyben tragikus, mondjuk úgy, a háttere is az egész sportágnak, és azt tudom mondani önnek, hogy nyilván ez a helyzet elkeserítő.

Azt lehet mondani (Az elnök csenget.), hogy három és fél év alatt optikai tuning történt csak a magyar labdarúgásban, érdemben a motort, az alapokat nem sikerült megújítani. Mikor kezdik el végre ezt a fajta építkezést a látványos beruházások helyett?

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage