DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Én azért attól óvnám mindannyiunkat, hogy egy bármely szégyenteljes vereséget követően messzemenő következtetéseket vonjunk le úgy általában a magyar sportról. Óvnám magunkat attól, hogy érzelmi túlfűtött állapotunkban, esetleg csalódottságunkban bárminemű stratégiai döntést hozzunk, hanem nyugodt, higgadt állapotban tegyük mindezt.

Szerintem abban egyetérthetünk, hogy kinek mi a dolga, mi a feladata, mi a felelőssége egy adott államon belül, legyen az adott esetben Magyarország. A kormánynak az a feladata, az a dolga, mivel a sport mindenhol a világon fontos, nálunk is fontos, az a dolgunk, hogy a sportoláshoz szükséges feltételeket biztosítsuk. Ezt tesszük. Igyekeztek önök is ezt tenni, hiszen 2004. június 21-én Mesterházy Attila, az önök pártelnöke nyilatkozta e Ház falai között, hogy szükség van négy-öt stadionra, UEFA-licences stadionra, szükség van olimpiai központok felújítására, szükség van uszodákra és sportlétesítményekre, nagy elmaradásunk van ezen a területen. Így van, ez az elmaradás meg is maradt, hiszen önök nem költötték el a szükséges pénzeket erre, keveset fejlesztettek, ez tény, ezt a lemaradást nekünk kell rendezni és behozni. Szerintem abban is egyetérthetünk, hogy a kormánynak, amikor az a dolga, hogy a lehetőséget megadja a sportolásra, ez azt is jelenti, hogy létesítményeket épít és fejleszt. Az eredmények a sportolók részéről várhatók el, a szövetségi kapitányok részéről, a sportszakemberek részéről.

Mi mindent megadtunk és megadunk mind az MLSZ-nek, mind az összes többi sportági szakszövetségnek. 16 kiemelt sportágat támogatunk az elkövetkezendő időszakban, a 2020-ig terjedő időszakban 135 milliárd forinttal. Mert igenis, mi magyarok jók vagyunk a sportban, szeretnénk továbbra is azok maradni, és igenis fontos eredmény az, hogy több mint 70 ezer gyerek sportol az elmúlt három évben a kormányzati sporttámogatásoknak köszönhetően. Önök 70 ezer gyermekről beszélnek, amikor bírálják a kormány sportpolitikáját, úgyhogy szeretném ezúton is önöket arra kérni, hogy tartsanak önvizsgálatot, és segítsék a kormányzat (Az elnök csenget.) ezen törekvését.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage